Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΤι πρέπει να ξέρετε αν παίρνετε μελατονίνη για τον ύπνο

Τι πρέπει να ξέρετε αν παίρνετε μελατονίνη για τον ύπνο

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την επίφυση στον εγκέφαλο. Βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματος. Όταν είναι σκοτάδι, το σώμα παράγει περισσότερη μελατονίνη, η οποία σας κάνει να νιώθετε υπνηλία. Όταν είναι ελαφρύ, το σώμα παράγει λιγότερη μελατονίνη, κάτι που σε κάνει να νιώθεις πιο ξύπνιος.


Τα συμπληρώματα μελατονίνης χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν άτομα που έχουν δυσκολία στον ύπνο. Τα συμπληρώματα μπορούν να ληφθούν ως χάπια, δισκία ή υγρά. Διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μελατονίνη για άλλες παθήσεις, όπως το jet lag, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την κατάθλιψη.

Πώς λειτουργεί η μελατονίνη;

Δεν είναι σαφές πώς λειτουργεί η μελατονίνη. Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος. Μπορεί επίσης να έχει αντιοξειδωτική δράση.

Είναι αποτελεσματική η μελατονίνη;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορούν να βοηθήσουν άτομα που έχουν δυσκολία στον ύπνο. Τα συμπληρώματα φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά για άτομα που έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν.

Παρενέργειες

Τα συμπληρώματα μελατονίνης είναι γενικά ασφαλή. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πονοκέφαλοι, ναυτία και ζάλη.

Κίνδυνοι

Η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ιατρικές παθήσεις, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν πάρετε μελατονίνη.

Μερικοί άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματα μελατονίνης έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται νωθροί και μπερδεμένοι όταν ξυπνούν. Η μελατονίνη μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα.

Συμπέρασμα

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την επίφυση στον εγκέφαλο. Βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματος. Τα συμπληρώματα μελατονίνης χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν άτομα που έχουν δυσκολία στον ύπνο. Τα συμπληρώματα μπορούν να ληφθούν ως χάπια, δισκία ή υγρά. Διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ