Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΑνορεξία: Αίτια, αντιμετώπιση και σε ποιους εμφανίζεται πιο συχνά

Ανορεξία: Αίτια, αντιμετώπιση και σε ποιους εμφανίζεται πιο συχνά

Με απλά λόγια, η ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή όπου ένα άτομο δεν θέλει να τρώει, λόγω του φόβου ότι μπορεί να πάρει πολλά κιλά. Με αποτέλεσμα το βάρος του να φτάνει σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα. Η ανορεξία επηρεάζει κυρίως τα έφηβα κορίτσια. Έχουν έντονο φόβο μήπως παχύνουν.


Νομίζουν ότι είναι υπέρβαροι, αλλά στην πραγματικότητα οι περισσότεροι ανορεξικοί ζυγίζουν 15% κάτω από το κανονικό σωματικό τους βάρος. Η ανορεξία χτυπά περίπου το 1% των εφήβων γυναικών. Αυτό είναι περίπου μία στις εκατό γυναίκες.

Μερικοί ψυχίατροι πιστεύουν ότι η ανορεξία δεν έχει να κάνει μόνο με τα κιλά. Προέρχεται από τον φόβο της ενηλικίωσης και της απώλειας του ελέγχου. Έχει να κάνει με το φόβο να γίνεις γυναίκα, να μεγαλώσεις, να χτίσεις σχέσεις, να φύγεις από το σπίτι.
Το σώμα αλλάζει και μεγαλώνει και δεν σου αρέσει, θέλεις να είναι ξανά στο μέγεθος που ήταν όταν ήσουν παιδί. Μερικοί ψυχίατροι πιστεύουν ότι οι διατροφικές διαταραχές μπορούν επίσης να προκληθούν από εμπειρίες ζωής, όπως η κακοποίηση.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι εάν μια μητέρα έχει ανορεξία, ένα παιδί έχει 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να την αναπτύξει.

Το άτομο που πάσχει από ανορεξία δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του. Πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία από επαγγελματία ψυχικής υγείας με εμπειρία στην αντιμετώπιση της ανορεξίας. Μερικοί λαμβάνουν μακροχρόνια ψυχοθεραπεία.

Αυτό το άτομο μπορεί να χρειαστεί να παρακινηθεί για να φάει και μπορεί να χρειαστεί έναν υποστηρικτικό φροντιστή να το παρακολουθεί για να βεβαιωθεί ότι τρώει. Υπάρχουν πολλές ανησυχίες για την υγεία στην ανορεξία. Μερικά από αυτές είναι η οστεοπόρωση, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός και στη σοβαρότερη των περιπτώσεων μόνιμη αποτυχία της φυσιολογικής ανάπτυξης. Οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία θα χάσουν τον κανονικό έμμηνο κύκλο τους. Εάν μια ανορεξική γυναίκα κυοφορούσε ένα παιδί, είναι πιθανό να αποβάλει ή να γεννήσει πρόωρα ένα μωρό.

Χωρίς θεραπεία, έως και είκοσι τοις εκατό των ατόμων που υποφέρουν από ανορεξία θα πεθάνουν. Με τη θεραπεία το 60% μπορεί να ανακτήσει και να διατηρήσει υγιές βάρος. Ωστόσο, ακόμη και με θεραπεία, περίπου το 20% των ανθρώπων θα συνεχίσουν να έχουν μια ανθυγιεινή εμμονή με το βάρος και το φαγητό.

Εάν αντιμετωπίζει ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ανορεξία, ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε κάποιον που βρίσκεται σε πραγματική κατάσταση άρνησης. Θα είναι θυμωμένοι και μπορεί να γίνουν καταθλιπτικοί. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να αλλάξετε την αντίληψη του αγαπημένου σας για τον εαυτό του. Δεν μπορείτε να κάνετε τον αγαπημένο σας να φάει. 

Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που είναι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν τους πάσχοντες από ανορεξία και τις οικογένειές τους να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ