Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΠοια η σύνδεση της κατάθλιψης με την εμμηνόπαυση

Ποια η σύνδεση της κατάθλιψης με την εμμηνόπαυση

Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν τη μέση ηλικία και την εμμηνόπαυση, ένα από τα πράγματα που πρέπει να είναι σε επιφυλακή είναι η κατάθλιψη. Ενώ η εμμηνόπαυση δεν θεωρείται ότι είναι αιτία κατάθλιψης, τα δύο μπορούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα. Αυτό που πιστεύεται ότι είναι η αιτία της κατάθλιψης είναι οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες επηρεάζονται από την κατάθλιψη πάνω από δύο φορές περισσότερο από τους άνδρες και ότι ένα οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης μπορεί να επηρεάσει και αυτό.


Τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της εμμηνόπαυσης είναι παρόμοια και περιλαμβάνουν διαταραχές ύπνου, εξάψεις, κόπωση, άγχος και ευερεθιστότητα. Πολλές γυναίκες συνδέουν αυτά τα συμπτώματα με τις αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης που πρέπει να γίνει κατανοητό και να αντιμετωπιστεί. Οι γυναίκες είναι σημαντικό να αποδεχτούν τις φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να συνεργαστούν με το γιατρό τους για να μετριάσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι η κατάθλιψη και η εμμηνόπαυση μπορούν να είναι αλληλοαποκλειόμενες και μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν την εμμηνόπαυση, οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι τους αρχίζουν να αλλάζουν και αρχίζουν να γίνονται απρόβλεπτοι. Αυτό το απρόβλεπτο του μηνιαίου κύκλου τους είναι ένα σημάδι ακανόνιστης ωορρηξίας. Η ακανόνιστη ωορρηξία προκαλεί απρόβλεπτες απελευθερώσεις των ορμονών, οιστρογόνα και προγεστερόνη που οδηγούν σε εναλλαγές της διάθεσης, λήθη, εξάψεις και όλα τα άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Οι περισσότερες γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο του σώματός τους, ενώ στην πραγματικότητα είναι μόνο η φυσική αντίδρασή τους στη διαδικασία γήρανσης. Αυτό το αίσθημα απώλειας ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα κατάθλιψης. Καθώς τα συμπτώματα τόσο της εμμηνόπαυσης όσο και της κατάθλιψης επιδεινώνονται, αρχίζουν να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και ένα αίσθημα στεναχώριας εμφανίζεται. Αυτό το αίσθημα απελπισίας είναι ένα σημαντικό μέρος της κατάθλιψης και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κατάθλιψη.

Αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για την υγεία. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η κατάθλιψη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των οστών αυξάνοντας την πιθανότητα της οστεοπόρωσης και των σπασμένων οστών.

Η θεραπεία για την κατάθλιψη και την εμμηνόπαυση μπορεί να ακολουθήσει μια διπλή προσέγγιση. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί όχι μόνο η κατάθλιψη με αντικαταθλιπτικά φάρμακα και συμβουλευτική, αλλά και η θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης όπου χρησιμοποιούνται συνθετικές μορφές οιστρογόνων και προγεστερόνης για να εξιλεωθούν τα επίπεδα ορμονών της γυναίκας.

Εάν είστε μια γυναίκα που πλησιάζει τη μέση ηλικία και την εμμηνόπαυση να γνωρίζετε ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι μια πολύ πραγματική επίδραση των αλλαγών που θα σας συμβούν. Εάν αρχίσετε να βλέπετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης, είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το ποιες επιλογές θεραπείας μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ