Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΜουσική και κατάθλιψη

Μουσική και κατάθλιψη

Τι είναι η μουσική; Όλοι οι ήχοι αποτελούνται από ηχητικά κύματα. Αυτό που διακρίνει τη μουσική από άλλα ηχητικά κύματα είναι ο τρόπος με τον οποίο τα ηχητικά κύματα δονούνται και μειώνονται από δυνατά σε μαλακά. Η πτώση ενός μεταλλικού ταψιού στο πάτωμα παρουσιάζει ενοχλητικές, ακανόνιστες δονήσεις. Χτυπώντας μια χορδή πιάνου παρουσιάζει μια μαλακότερη πιο ομοιόμορφη και ομαλή μετάβαση από δυνατή σε μαλακή. Προφανώς, μια μουσική νότα θα είναι πολύ πιο ευχάριστη για το αυτί.


Υπάρχει ένα παλιό ρητό για το πώς η μουσική καταπραΰνει το άγριο θηρίο. Όχι μόνο είναι αλήθεια, αλλά στην πραγματικότητα είναι υποτιμητικό. Η μουσική αποτελεί βαθύ κομμάτι της ζωής μας.

Όλοι μας μεγαλώσαμε με συγκεκριμένα τραγούδια ή όργανα που χτυπούν μια χορδή που αντηχεί σε ολόκληρη την ύπαρξη μας. Για παράδειγμα, όταν ακούω ένα καλοκαιρινό κομμάτι, με μεταφέρει αμέσως πίσω στους καλοκαιρινούς μήνες της δεκαετίας του ’50. Η εμπειρία είναι τόσο βαθιά που μπορώ να θυμηθώ την αίσθηση του ήλιου στο πρόσωπό μου, τη μυρωδιά των χοτ ντογκ μαγειρεμένα πάνω από μια φωτιά και το γέλιο φίλων και οικογένειας.

Υπάρχει μια θεωρία ότι ορισμένες νότες ή συγχορδίες αντηχούν με μια δόνηση που είναι ιδιαίτερα αρμονική για συγκεκριμένους ανθρώπους. Έχεις ακούσει ποτέ ένα τραγούδι που σου προκάλεσε ανατριχίλα; Αν ναι, τότε θα συμφωνήσετε με αυτή τη θεωρία. Όταν συμβαίνει αυτό, η μουσική έχει βαθιά επίδραση στο υποσυνείδητο. Προσθέτοντας έντονο συναίσθημα στην εξίσωση και έχετε ένα ισχυρό, ανεξίτηλο μέρος στο υποσυνείδητό σας που θα σας ακολουθήσει για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι λαμβάνετε νέα για το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου ενώ ένα συγκεκριμένο κομμάτι μουσικής παίζει στο ραδιόφωνο. Αυτή η συγκεκριμένη μουσική μπορεί να έχει μια μόνιμη εντύπωση. Χρόνια αργότερα, χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να βρεθείτε αμέσως σε κατάσταση κατάθλιψης ακούγοντας την ίδια μελωδία. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τα θετικά συναισθήματα, όπως περιγράφεται στην παραπάνω ιστορία.

Η υποσυνείδητη επίδραση της μουσικής είναι αποδεδειγμένο γεγονός. Πόσο συχνά βρίσκετε τον εαυτό σας να σιγοτραγουδά ένα κομμάτι μιας μελωδίας που δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε μόνο για να ανακαλύψετε ότι είναι ένα νέο εμπορικό μήνυμα που ακούσατε στην τηλεόρασή σας. Η διαφημιστική βιομηχανία πληρώνει τεράστια χρηματικά ποσά για να διεξάγει έρευνα σχετικά με το γιατί και πώς λειτουργεί η μουσική στο υποσυνείδητο. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο βλέπετε την πρόσφατη τάση των μεγάλων εταιρειών να ανασυνθέσουν κλασικά που αρχικά εκτελέστηκαν από μερικούς από τους μεγάλους της σκηνής και της οθόνης.

Για πλάκα, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να σιγοτραγουδάτε μια μελωδία, προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε, πού και υπό ποιες συνθήκες το ακούσατε για πρώτη φορά. Η άσκηση πιθανότατα θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα πώς τα προηγούμενα γεγονότα έχουν διαμορφώσει τις μουσικές σας προτιμήσεις. Και, στοιχηματίζω ότι την επόμενη φορά που θα ακούσετε ένα καλοκαιρινό κομμάτι, θα θυμάστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο.

Καλή ακρόαση!

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ