Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑν νιώθεις πως είσαι άσχημος, τότε διάβασε αυτό

Αν νιώθεις πως είσαι άσχημος, τότε διάβασε αυτό

Αν κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και πολλές φορές λες “είμαι άσχημος”, τότε να σου πούμε πως δεν είσαι μόνος σου. Αν νιώθεις άσχημος, τότε πρέπει να διαβάσεις αυτό το άρθρο.


Μπορεί να αγαπάς τον εαυτό σου όσο τίποτα άλλο και πάλι περιστασιακά να γεμίζεις με αμφιβολίες κι αυτό είναι αντιληπτό και κατανοητό από όλους.

 

Ζούμε σε μια κοινωνία που διαιωνίζει την πεποίθηση ότι η ομορφιά είναι μόνο επιφανειακή, στα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά κι αυτό το “μήνυμα” είναι δύσκολο να το αγνοήσεις κάθε στιγμή μέσα στην ημέρα σου.

Ωστόσο, όταν θεωρείς πως αυτές οι σκέψεις που κάνεις για την εμφάνισή σου πηγάζουν απ’ το μίσος και όχι από την αγάπη στον εαυτό σου, τότε θα πρέπει να εξετάσεις το ζήτημα πιο βαθιά. Αν νιώθεις ότι οι εσωτερικές σκέψεις σε γεμίζουν με περισσότερη απογοήτευση και αρνητικότητα και όχι με αγάπη για τον εαυτό σου, τότε μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου: Γιατί νιώθω κατ’ αυτόν τον τρόπο και πότε άρχισα να αφήνω την εξωτερική μου εμφάνιση να καθορίζει την αξία μου;

Αν νιώθεις άσχημος

Photo: unsplash/Vince Fleming

Ακόμη κι αν εσύ δεν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα με το σώμα σου και δεν έχεις βιώσει το body shaming, σίγουρα γνωρίζεις κάποιον, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με αυτό. 10.000 άνθρωποι κάθε μήνα ρωτάνε τη Google “είμαι άσχημος;”.

Ο “κανόνας” του καθρέπτη, το μυστικό για καλύτερη ψυχολογία!

Με ενοχλεί όταν φίλος μου αποκαλεί τον εαυτό του άσχημο. Σκέφτομαι… αυτοί είναι οι φίλοι μου, οι πιο όμορφοι άνθρωποι που γνωρίζω. Πώς δεν μπορούν να δουν την ομορφιά τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνω κι εγώ; Πώς δεν μπορούν να εκτιμήσουν τον εαυτό τους τόσο πολύ όσο τους εκτιμώ εγώ;

Μερικές φορές και τα κομπλιμέντα μπορεί να λειτουργήσουν με λάθος τρόπο. Με το να κάνουμε διαρκώς κομπλιμέντα ο ένας στον άλλον για την εξωτερική μας εμφάνιση, μήπως δίνουμε πολύ σημασία σε αυτή; Μπορεί μερικές φορές να φτιάξεις τη μέρα κάποιου με ένα κομπλιμέντο, αλλά δεν συμβαίνει πάντα. Και μπορείς να κάνεις περισσότερα κομπλιμέντα για την εσωτερική του ομορφιά.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της κατάστασης είναι και τα social media. Τα πρότυπα που προβάλλονται διαρκώς είναι τα τέλεια και αψεγάδιαστα, τα οποία απλώς δεν υφίστανται. Οι άνθρωποι μετρούν την ομορφιά τους σε likes και τους γίνεται εμμονή, ειδικά στους νέους ανθρώπους.

Ακόμα και ο πιο όμορφος άνθρωπος θα μπορούσε να νιώσει άσχημα για το σώμα του ή να έχει απίστευτα χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τόσοι πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι μόνο και μόνο επειδή κάποιος θεωρείται όμορφος, δεν έχει κανένα πρόβλημα στη ζωή του. Κι αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Αν νιώθεις άσχημος

Ο κοινός παρονομαστής εδώ είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν αυτούς τους εσωτερικούς αγώνες, δίνουν τη δική τους μάχη στον κόσμο για να καθορίσουν την αξία τους.

Πολύ περισσότερο, επιτρέπουν τα συναισθήματα και τα πιστεύω των άλλων να επηρεάσουν τη δική τους γνώμη, τη γνώμη που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Το ζήτημα εδώ είναι ότι ψάχνουμε για την αυτοπεποίθηση σε άλλους, και όχι μέσω των εαυτών μας. Η ομορφιά της αυτοπεποίθησης βρίσκεται στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να καθορίσει το τι είσαι. Και κανείς δεν μπορεί να σε επηρεάσει, εκτός από σένα.

Κι αν νιώθεις κατά αυτόν τον τρόπο, η συγκεκριμένη ομιλία μπορεί να σε βοηθήσει.

https://www.youtube.com/watch?v=gXlIAS-rI4E

Πηγή: https://ipop.gr/psychologia/an-niotheis-pos-eisai-aschimos-tote-diavase-ayto/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ