Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
Αρχικήxtesini5 πράγματα που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού

5 πράγματα που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους που προσβάλλουν τις γυναίκες παγκοσμίως. Ενώ η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του κινδύνου, διάφοροι τρόποι ζωής και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτής της ασθένειας. Εδώ είναι πέντε πράγματα που έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού:


1. Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT):

 • Τι είναι: Η HRT συνταγογραφείται συχνά σε γυναίκες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων που περιέχουν γυναικείες ορμόνες (συνήθως συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης).
 • Ο κίνδυνος: Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι τύποι HRT, ιδιαίτερα αυτοί που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
 • Τι πρέπει να λάβετε υπόψη: Εάν σκέφτεστε την HRT, συζητήστε τα οφέλη και τους κινδύνους με το γιατρό σας. Μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο.

2. Προσωπικό και Οικογενειακό Ιστορικό:

 • Τι είναι: Το να έχεις ένα στενό μέλος της οικογένειας (όπως μητέρα, αδερφή ή κόρη) με καρκίνο του μαστού μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τον κίνδυνο.
 • Ο κίνδυνος: Η μεταφορά μεταλλάξεων σε γονίδια όπως τα BRCA1 και BRCA2 μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
 • Τι να λάβετε υπόψη: Εάν ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται στην οικογένειά σας, εξετάστε το ενδεχόμενο γενετικής συμβουλευτικής για να κατανοήσετε καλύτερα τον κίνδυνο και να συζητήσετε πιθανά προληπτικά μέτρα.

3. Έκθεση σε ακτινοβολία:

 • Τι είναι: Η υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία, ειδικά σε νεαρή ηλικία, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού.
 • Ο κίνδυνος: Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία για έναν άλλο καρκίνο στην περιοχή του θώρακα πριν από την ηλικία των 30 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού αργότερα στη ζωή τους.
 • Τι πρέπει να λάβετε υπόψη: Εάν είχατε τέτοιες θεραπείες, οι τακτικοί έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση.

4. Πρώιμη έμμηνος ρύση ή όψιμη εμμηνόπαυση:

 • Τι είναι: Έναρξη εμμήνου ρύσεως πριν από την ηλικία των 12 ετών ή εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 55 ετών.
 • Ο κίνδυνος: Μια παρατεταμένη έκθεση σε οιστρογόνα και προγεστερόνη λόγω πιο εκτεταμένου εμμηνορροϊκού ιστορικού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
 • Τι πρέπει να λάβετε υπόψη: Αν και δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτές τις φυσικές διαδικασίες, η επίγνωση του κινδύνου μπορεί να παρακινήσει τους τακτικούς ελέγχους και μια προληπτική προσέγγιση για την υγεία.

5. Κατανάλωση αλκοόλ:

 • Τι είναι: Τακτική λήψη αλκοόλ.
 • Ο κίνδυνος: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν 2-3 αλκοολούχα ποτά καθημερινά έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με όσες δεν πίνουν.
 • Τι να λάβετε υπόψη: Εάν επιλέξετε να καταναλώνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.

Συμπέρασμα
Η κατανόηση των παραγόντων που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού είναι το πρώτο βήμα προς την πρόληψη. Είναι απαραίτητο να διατηρούνται τακτικοί έλεγχοι, να υιοθετείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να ενημερώνεστε. Θυμηθείτε, η έγκαιρη ανίχνευση και η έγκαιρη δράση μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα και τις επιλογές θεραπείας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ