Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΣτηθάγχη ή έμφραγμα; Τι πρέπει να γνωρίζετε για να τα ξεχωρίσετε

Στηθάγχη ή έμφραγμα; Τι πρέπει να γνωρίζετε για να τα ξεχωρίσετε

Το έμφραγμα και η στηθάγχη είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις, που και οι δύο μπορεί να σχετίζονται με πόνο στο στήθος. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ τους και να κατανοήσετε τα σημεία και τα συμπτώματα του καθενός.


Οι καρδιακές προσβολές συμβαίνουν όταν η παροχή αίματος στην καρδιά εμποδίζεται, συνήθως από θρόμβο αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και δυσφορία στο στήθος, καθώς και άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, εφίδρωση και ναυτία. Η καρδιακή προσβολή είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Η στηθάγχη είναι ένας τύπος πόνου στο στήθος που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά. Συνήθως προκαλείται από στεφανιαία νόσο, όταν οι αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην καρδιά στενεύουν ή αποφράσσονται. Η στηθάγχη προκαλεί συνήθως μια αίσθηση σφιξίματος, συμπίεσης στο στήθος που μπορεί να εξαπλωθεί στον λαιμό, τους ώμους, τα χέρια ή την πλάτη. Συνήθως ανακουφίζεται με ξεκούραση ή φάρμακα.

Η κύρια διαφορά μεταξύ καρδιακής προσβολής και στηθάγχης είναι ότι η καρδιακή προσβολή προκαλείται από φραγμένη αρτηρία, ενώ η στηθάγχη προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος. Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής είναι συνήθως πιο σοβαρά και εμφανίζονται ξαφνικά, ενώ η στηθάγχη συνήθως έχει σταδιακή έναρξη και συνήθως ανακουφίζεται με ανάπαυση ή φάρμακα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ καρδιακής προσβολής και στηθάγχης, καθώς και οι δύο καταστάσεις προκαλούν παρόμοιο πόνο στο στήθος. Ωστόσο, εάν αισθανθείτε έντονο πόνο στο στήθος που δεν υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια, καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα πόνου ή δυσφορίας στο στήθος.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ