Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΠώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με την ψυχολογία μας

Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με την ψυχολογία μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τον όρο «αυτοάνοσο νόσημα», αλλά λίγοι γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνει. Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι μια ομάδα διαταραχών στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται και καταστρέφει τον υγιή ιστό χωρίς προφανή λόγο.


Υπάρχουν περισσότεροι από 80 τύποι αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο διαβήτης τύπου 1. Ενώ κάθε ασθένεια έχει το δικό της μοναδικό σύνολο συμπτωμάτων, όλα μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: όλα προκαλούνται από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι ενδιαφέρον ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των αυτοάνοσων νοσημάτων και της ψυχολογίας μας. Μια θεωρία είναι ότι οι αυτοάνοσες ασθένειες προκαλούνται από ένα «διαρρέον» έντερο, το οποίο είναι μια κατάσταση κατά την οποία η επένδυση του εντέρου είναι κατεστραμμένη, επιτρέποντας στα βακτήρια και τις τοξίνες να διαρρεύσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτή η θεωρία βασίζεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι με αυτοάνοσα νοσήματα έχουν επίσης παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη σε σχέση με άτομα χωρίς αυτοάνοσα νοσήματα.

Ενώ η ακριβής σύνδεση μεταξύ των αυτοάνοσων ασθενειών και της ψυχολογίας μας δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή, είναι σαφές ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο. Εάν πάσχετε από αυτοάνοσο νόσημα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την πιθανή σχέση μεταξύ της ασθένειάς σας και της ψυχικής σας υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την πιθανότητα ότι η αυτοάνοση νόσος σας μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ