Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήxtesiniΠεριστασιακή κατάθλιψη: 8 σημάδια σε ψυχή και σώμα

Περιστασιακή κατάθλιψη: 8 σημάδια σε ψυχή και σώμα

Ενώ η μείζονα κατάθλιψη είναι μια καλά τεκμηριωμένη και ευρέως κατανοητή κατάσταση, η περιστασιακή ή περιστασιακή κατάθλιψη συχνά πέφτει κάτω από το ραντάρ. Συνήθως προκαλείται από συγκεκριμένα γεγονότα ή καταστάσεις, όπως η απώλεια μιας δουλειάς ή ο χωρισμός, αυτός ο τύπος κατάθλιψης μπορεί να μην είναι χρόνια, αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Η γνώση των σημείων, ψυχικών και σωματικών, μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη παρέμβαση και καλύτερη διαχείριση.


Ψυχικά Σημάδια

  • Επίμονη θλίψη ή πτώση της διάθεσης: Ακόμα κι αν δεν υπάρχει προφανής λόγος, τα συναισθήματα θλίψης που δεν φαίνεται να εξαφανίζονται μπορεί να είναι σαφής ένδειξη.
  • Απώλεια ενδιαφέροντος: Ξαφνικά, οι δραστηριότητες, τα χόμπι ή οι κοινωνικές συναναστροφές που κάποτε ήταν ευχάριστες φαίνονται κουραστικές ή άσκοπες.
  • Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής: Ένα άτομο μπορεί να κατηγορήσει αδικαιολόγητα τον εαυτό του για γεγονότα ή να έχει αισθήματα ανεπάρκειας, ακόμη και όταν αυτό δεν βασίζεται στην πραγματικότητα.
  • Δυσκολία λήψης αποφάσεων ή συγκέντρωσης: κοσμικές εργασίες ή αποφάσεις που κάποτε ήταν απλές μπορεί να γίνουν προκλητικές.

Φυσικά Σημάδια

  • Αλλαγές στα πρότυπα ύπνου: Αυτό μπορεί να είναι αϋπνία, πολύ νωρίς ξύπνημα ή υπερβολικός ύπνος και αίσθημα κόπωσης ακόμα και μετά από έναν πλήρη ύπνο.
  • Αλλαγές όρεξης και βάρους: Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως απώλεια όρεξης ή υπερβολική κατανάλωση τροφής. Και τα δύο μπορούν να οδηγήσουν σε αισθητή απώλεια ή αύξηση βάρους.
  • Κόπωση: Συνεχές αίσθημα κούρασης ή έλλειψης ενέργειας, ακόμα και όταν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί με κάποια έντονη δραστηριότητα.
  • Σωματικοί πόνοι και πόνοι: Ανεξήγητοι πονοκέφαλοι, οσφυαλγίες και άλλα σωματικά παράπονα που δεν φαίνεται να έχουν ξεκάθαρη αιτία.

Συμπέρασμα

Η αναγνώριση των σημείων της περιστασιακής κατάθλιψης είναι ζωτικής σημασίας. Συνιστάται πάντα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε εμφανίζει πολλά από αυτά τα συμπτώματα. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη διαχείριση και την αποκατάσταση.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ