Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΊλιγγος: Τι τον προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε

Ίλιγγος: Τι τον προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε

Ο ίλιγγος είναι ένα αίσθημα ζάλης και κίνησης, που συχνά περιγράφεται ως περιστροφή, που μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται εκτός ισορροπίας ή αστάθεια. Μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας ιατρικών καταστάσεων, που κυμαίνονται από καλοήθεις έως σοβαρές. Τις περισσότερες φορές, ο ίλιγγος προκαλείται από μια διαταραχή στο εσωτερικό αυτί, η οποία μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά πράγματα.


Η πιο κοινή αιτία ιλίγγου είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV). Το BPPV προκαλείται από μια διαταραχή στο εσωτερικό αυτί, συνήθως λόγω της μετατόπισης μικροσκοπικών κρυστάλλων ασβεστίου. Αυτοί οι κρύσταλλοι βρίσκονται κανονικά στο εσωτερικό αυτί, αλλά όταν αποσπαστούν, μπορεί να προκαλέσουν το εσωτερικό αυτί να στείλει ψευδή σήματα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ίλιγγο. Το BPPV είναι συνήθως αποτέλεσμα τραύματος στο κεφάλι, όπως χτύπημα στο κεφάλι ή χτύπημα στο κεφάλι ή αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στο εσωτερικό αυτί.

Άλλες αιτίες ιλίγγου μπορεί να περιλαμβάνουν τη νόσο του Ménière, μια διαταραχή του εσωτερικού αυτιού που μπορεί να προκαλέσει έντονα επεισόδια ιλίγγου, απώλεια ακοής και κουδούνισμα στο αυτί. Μπορεί επίσης να προκληθεί από ακουστικό νεύρωμα, μια ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων στο νεύρο της ισορροπίας και της ακοής. Μπορεί επίσης να προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο ή όγκο στον εγκέφαλο, καθώς και από μια ποικιλία άλλων καταστάσεων.

Τα συμπτώματα του ιλίγγου μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν μια αίσθηση περιστροφής, ναυτία, έμετο και αίσθημα αστάθειας ή ανισορροπίας. Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο ίλιγγος, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.

Η ανάπαυση σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και η αποφυγή απότομων κινήσεων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αισθήματος του ιλίγγου. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εστιάσετε σε ένα σημείο όταν αισθάνεστε ζάλη. Κάνοντας ασκήσεις όπως ο ελιγμός Epley μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων. Αυτή η άσκηση βοηθά στην επανατοποθέτηση των κρυστάλλων στο εσωτερικό αυτί, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αισθήματος του ιλίγγου. Άλλες θεραπείες όπως η αιθουσαία αποκατάσταση και τα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.

Εάν αντιμετωπίζετε ίλιγγο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να προσδιορίσετε την αιτία και να καθορίσετε την καλύτερη θεραπεία για τα συμπτώματά σας. Με τη σωστή θεραπεία, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του αισθήματος του ιλίγγου και να επιστρέψετε στη ζωή σας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ