Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΕπιχείλιος έρπης: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση και πρόληψη

Επιχείλιος έρπης: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση και πρόληψη

Οι επιχείλιες πληγές είναι μικρές και επώδυνες βλάβες που εμφανίζονται πάνω ή γύρω από τα χείλη και το στόμα. Είναι μια μορφή ιού του απλού έρπητα (HSV-1) και είναι εξαιρετικά μεταδοτικά. Αν και υπολογίζεται ότι έως και το 90% του πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον HSV-1, δεν θα εμφανιστεί ξέσπασμα σε όλους.


Οι έρπητες προκαλούνται από έναν ιό, επομένως δεν μπορούν πάντα να προληφθούν. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης επιδημίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα του έρπητα, ώστε να μπορείτε να λάβετε μέτρα το συντομότερο δυνατό.

Αιτίες επιχείλιου έρπητα

Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα, ο οποίος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Ο ιός συνήθως μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω του σάλιου ή όταν κάποιος αγγίζει τις βλάβες στο δέρμα ενός μολυσμένου ατόμου. Ο επιχείλιος έρπης μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω κοινής χρήσης αντικειμένων όπως σκεύη, ξυράφια και βάλσαμο για τα χείλη.

Συμπτώματα επιχείλιου έρπητα

Οι επιχείλιες πληγές συνήθως ξεκινούν ως κόκκινα εξογκώματα που εξελίσσονται σε φουσκάλες. Είναι συνήθως επώδυνες και μπορεί να συνοδεύονται από κνησμό, κάψιμο ή μυρμήγκιασμα. Άλλα συμπτώματα του έρπητα περιλαμβάνουν πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες και κόπωση.

Θεραπεία και πρόληψη

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον επιχείλιο έρπη, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων και στη συντόμευση της διάρκειας μιας εστίας. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν αντιιικά φάρμακα, όπως η ακυκλοβίρη, και κρέμες και αλοιφές χωρίς ιατρική συνταγή.

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε στην πρόληψη του έρπητα, αποφεύγοντας να μοιράζεστε αντικείμενα με άτομα που έχουν έρπη και πλένοντας συχνά τα χέρια σας. Είναι επίσης σημαντικό να εφαρμόζετε καλή στοματική υγιεινή, όπως να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά και να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα. Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγετε να αγγίζετε τον έρπη ή να μοιράζεστε σκεύη, βάλσαμο για τα χείλη ή άλλα αντικείμενα με άτομα που έχουν έρπη.

Σε κανέναν δεν αρέσει να έχει έρπη, αλλά με τις σωστές τεχνικές θεραπείας και πρόληψης, μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης επιδημίας. Θυμηθείτε να εφαρμόζετε τη σωστή υγιεινή, να αποφεύγετε να μοιράζεστε αντικείμενα με άτομα που έχουν έρπη και να αναζητάτε ιατρική συμβουλή εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ