Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΦασόλια: Η υπερτροφή που πρέπει να υπάρχει σε κάθε τραπέζι

Φασόλια: Η υπερτροφή που πρέπει να υπάρχει σε κάθε τραπέζι

Το ταπεινό φασόλι συχνά παραβλέπεται ως υπερτροφή, αλλά είναι καιρός να δώσουμε σε αυτό το ταπεινό όσπριο την πίστη που του αξίζει. Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών και έχει αποδειχθεί ότι έχουν πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη.


Γιατί λοιπόν τα φασόλια είναι τόσο καλά για εσάς; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτή τη διατροφική δύναμη.

Πρωτεΐνη

Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με ½ φλιτζάνι μερίδα να παρέχει περίπου 7 γραμμάρια θρεπτικών συστατικών. Αυτό είναι περισσότερη πρωτεΐνη από ένα μεγάλο αυγό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους χορτοφάγους και τους vegans που μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετή από αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό από άλλες πηγές.

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για το σώμα μας με διάφορους τρόπους. Βοηθά στο χτίσιμο και την επιδιόρθωση των μυών, βοηθά στην παραγωγή ορμονών και ενζύμων και είναι απαραίτητο για το σχηματισμό νέων κυττάρων του αίματος.

Φυτικές Ινες

Τα φασόλια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με ½ φλιτζάνι μερίδα να παρέχει περίπου 6 γραμμάρια. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Οι φυτικές ίνες είναι επίσης ευεργετικές για την καρδιαγγειακή μας υγεία, καθώς βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας υπό έλεγχο.

Αντιοξειδωτικά

Τα φασόλια είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι σημαντικά για την προστασία των κυττάρων μας από βλάβες. Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οφέλη για την υγεία

Τα φασόλια έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη.

Καρδιακή ασθένεια

Τα φασόλια είναι μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθούν να διατηρούνται καθαρές οι αρτηρίες μας. Επιπλέον, τα φασόλια είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, ένα μέταλλο που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Καρκίνος

Τα φασόλια είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, τα οποία και τα δύο έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον, τα φασόλια περιέχουν φυτοχημικά που έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Διαβήτης

Τα φασόλια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα φασόλια περιέχουν μαγνήσιο, ένα μέταλλο που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ορίστε λοιπόν, μερικοί λόγοι για τους οποίους τα φασόλια πρέπει να είναι στο τραπέζι σας. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε στο παντοπωλείο, πάρτε μερικά κουτάκια φασόλια και προσθέστε τα στο καλάθι σας. Το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ