Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΥγιεινά τρόφιμα που έχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ ότι νομίζουμε!

Υγιεινά τρόφιμα που έχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ ότι νομίζουμε!

Η ζάχαρη μπορεί να δίνει γεύση στο κάθε τι που τρως αλλά είναι σημαντικό να την καταναλώνεις με μέτρο. Και υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη περισσότερη από όσο νομίζουμε…


Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προσκαλέσει ένα σωρό ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου της ηπατικής νόσου, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Less is more… στο θέμα της ζάχαρης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν μέγιστο 25 γραμμάρια (ή έξι κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα ζάχαρη. Αλλά αυτό το όριο πολλοί το ξεπερνούν, χωρίς καν να το γνωρίζουν…

Ποια είναι τα υγιεινά τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη περισσότερη από όσο νομίζουμε;

Γιαούρτι

Το γιαούρτι μπορεί να περιέχει μια μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Ορισμένα είδη έχουν ακόμη περισσότερη ζάχαρη από πολλά προϊόντα που νομίζεις, και μπορεί κάθε μερίδα να περιέχει έως και 29 γραμμάρια ζάχαρη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε το γιαούρτι εκτός της διατροφής μας αλλά να αποφεύγεις τα αρωματισμένα γιαούρτια ή αυτά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθώς τείνουν να έχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ το απλό γιαούρτι.

Αν δεν θέλεις να καταναλώσεις σκέτο γιαούρτι, μπορείς να προσθέσεις μερικά φρούτα.

Granola

Αν προσθέσεις granola στο γιαούρτι, ουσιαστικά προσθέτεις περισσότερη ζάχαρη στο σνακ σου!

Μισό φλιτζάνι μπορεί να περιέχει περισσότερα από 12 γραμμάρια. Η μπάρα granola είναι καλή επιλογή αλλά και πάλι περιέχει ζάχαρη. Αν θέλεις πραγματικά ένα σνακ μπορείς να αντικαταστήσεις τη granola με μια χούφτα αμύγδαλα!

Ενεργειακά ποτά και χυμοί

Σκέψου διπλά πριν αγοράσεις και καταναλώσεις ενεργειακά ποτά ή χυμούς.

Περιέχουν αρκετή ζάχαρη, περίπου 5 κουταλιές σε γενικές γραμμές ενώ ο χυμός πορτοκάλι περιέχει 10 κουταλιές ζάχαρης, όπως και το αναψυκτικό. Μπορείς απλώς να φας ένα ολόκληρο φρούτο και να πιεις νεράκι για να είσαι ενυδατωμένος! «Κόψε» τη ζάχαρη από όπου μπορείς!

Dressing για σαλάτα

Η σαλάτα είναι μια υγιεινή επιλογή αλλά όλα τα dressings που προσθέτεις, περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης.

Προσοχή στο dressing που βάζεις καθώς μπορεί να δίνουν γεύση στη σαλάτα αλλά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη κι έτσι… μόλις έχεις χαλάσει ένα υγιεινό γεύμα.

Ketchup

Η προσθήκη κέτσαπ στο γεύμα σου ή στις πατάτες τηγανιτές, δεν είναι τόσο αβλαβής όσο νομίζεις.

Μόλις μια κουταλιά της σούπας περιέχει ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Και τελικά αξίζει τόση ζάχαρη για λίγη κέτσαπ στις πατάτες σου; Δύσκολη απόφαση…

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να «κόψουμε» τη ζάχαρη;

Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς! Χρειάζονται και τα γλυκάκια και η ζάχαρη αλλά όπως είπαμε με μέτρο.

Δεν χρειάζεται να προσέχεις πόση ζάχαρη καταναλώνεις, να τα σημειώνεις σε ένα αρχείο και να πάθεις εμμονή. Το κλειδί είναι να περιορίσουμε τόσο την ποσότητα ζάχαρης που τρώμε όσο και πόσο συχνά την καταναλώνουμε.

Κι ευτυχώς, υπάρχουν και εναλλακτικές!

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/ygieina-trofima-poy-echoyn-perissoteri-zachari-ap-oti-nomizoyme/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ