Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΤι μπορεί να προκαλέσει την ψωρίαση;

Τι μπορεί να προκαλέσει την ψωρίαση;

Όταν οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με ψωρίαση, αλλάζει το δέρμα τους φυσικά λόγω των βλαβών που εμφανίζονται. Αλλά, εξίσου σημαντικό, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, παίζουν, βλέπουν τον εαυτό τους και αλληλεπιδρούν με τους άλλους.


Τι προκαλεί ψωρίαση;
Η ψωρίαση μπορεί να είναι μία από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες δερματικές παθήσεις. Πιθανότατα περιγράφηκε για πρώτη φορά γύρω στο 35 μ.Χ. Κάποια στοιχεία δείχνουν μια ακόμα νωρίτερα ημερομηνία. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, λίγα ήταν γνωστά για την ψωρίαση.

Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πλήρως τι προκαλεί ψωρίαση, η έρευνα έχει προωθήσει σημαντικά την κατανόησή μας. Μια σημαντική ανακάλυψη ξεκίνησε με την ανακάλυψη ότι οι λήπτες μεταμόσχευσης νεφρού που είχαν ψωρίαση εμφάνισαν καθαρισμό κατά τη λήψη κυκλοσπορίνης. Δεδομένου ότι η κυκλοσπορίνη είναι ένα ισχυρό ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, αυτό δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα εμπλέκεται.

Μπορεί η κληρονομικότητα να προκαλέσει ψωρίαση;
Μερικοί άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης δεν την αναπτύσσουν ποτέ. Η έρευνα δείχνει ότι χρειάζεται ένα έναυσμα. Το άγχος, οι δερματικοί τραυματισμοί, η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, ορισμένα φάρμακα και το ηλιακό έγκαυμα είναι μερικά από τα γνωστά πιθανά ερεθίσματα. Τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ψωρίαση είναι φάρμακα κατά της ελονοσίας, βήτα-αναστολείς (φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παθήσεων) και λίθιο. Δερματολόγοι έχουν δει ψωρίαση να εμφανίζεται ξαφνικά οταν ένα άτομο παίρνει ένα από αυτά τα φάρμακα, παθαίνει λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, ή βιώνει ένα άλλο έναυσμα.

Η φωτοθεραπεία για τη θεραπεία της ψωρίασης περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματος σε μήκη κύματος υπεριώδους φωτός υπό ιατρική επίβλεψη. Οι θεραπείες συνήθως πραγματοποιούνται σε ιατρείο ή κλινική ψωρίασης. Ωστόσο, είναι δυνατόν να ακολουθήσετε ένα θεραπευτικό σχήμα στο σπίτι με μια μονάδα που συνταγογραφείται από το γιατρό σας. Το κλειδί της επιτυχίας με τη φωτοθεραπεία είναι η συνέπεια.

Είναι η ψωρίαση μεταδοτική;
Όχι. Δεν μπορείτε να κολλήσετε ψωρίαση από άλλο άτομο ή να την μεταδώσετε σε κάποιον αγγίζοντάς την και δεν μπορείτε να την μεταφέρετε σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Για χρόνια τα άτομα με ψωρίαση είχαν επιλογές που ήταν είτε χρονοβόρες είτε είχαν δύσκολες παρενέργειες. Ωστόσο, η επιστήμη της βιολογίας προσφέρει θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους όχι μόνο να διαχειριστούν την ασθένειά τους αλλά και να καθαρίσουν την ψωρίαση για μήνες και μερικές φορές χρόνια.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ