Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα πιο τοξικά υφάσματα στα ρούχα που δεν δίνουμε σημασία!

Τα πιο τοξικά υφάσματα στα ρούχα που δεν δίνουμε σημασία!

Το ζεστό πουλόβερ που φοράς σήμερα, το αγαπημένο σου καλοκαιρινό φόρεμα, το κολάν που κάνεις γυμναστική και τα περισσότερα που φοράς, έχουν φτιαχτεί από συνθετικά υλικά. Ποια είναι τα τοξικά υφάσματα στα ρούχα και γιατί δεν σου κάνουν καλό;


Μπορεί να είναι άνετα, να είναι στη μόδα και να δείχνουν ωραία, αλλά τα τοξικά υφάσματα στα ρούχα επηρεάζουν το δέρμα σου και την υγεία σου εν γένει!

Από άσχημες μυρωδιές στο σώμα, μέχρι εξανθήματα, ναυτία και άλλες καταστάσεις που μόνο ευχάριστες δεν είναι. Τα χημικά στα συνθετικά υφάσματα δεν είναι οι καλύτεροι σύντροφοι για το δέρμα μας.

Ποια είναι τα πιο τοξικά υφάσματα για το δέρμα;

Πολυεστέρας

Σίγουρα το έχεις δει σε κάποια ετικέτα στα ρούχα καθώς είναι το πιο δημοφιλές κι αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο από άλλα.

Παρόλο που μπορεί να παραχθεί με ένα μείγμα φυσικών συστατικών, όπως το βαμβάκι, η επίδρασή του στην υγεία μας μπορεί να είναι ακόμη επιβλαβής.

Το δέρμα σου είναι πιο δύσκολο να αναπνεύσει και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στο σώμα βοηθούν στην απελευθέρωση χημικών ουσιών από αυτό το ύφασμα που απορροφάται αργότερα από το δέρμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων και ερεθισμών όπως εξανθήματα, κνησμό, ερυθρότητα, έκζεμα και δερματίτιδα.

Ρεγιόν

Το ρεγιόν είναι μια ίνα που κατασκευάζεται από κυτταρίνη που μετατρέπεται χημικά από ξυλοπολτό. Όχι μόνο η παραγωγή αυτού του υλικού είναι επικίνδυνη, αλλά αν το φοράς μπορεί να είναι ανθυγιεινό.

Το ύφασμα από ρεγιόν μπορεί να εκπέμπει τοξικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, πονοκεφάλους, εμετό, πόνο στο στήθος και στους μυς και αϋπνία. Εκτός από όλα αυτά, η παραγωγή του βλάπτει το περιβάλλον.

Νάιλον

Κάλτσες, εσώρουχα, καλσόν κι άλλα ρούχα που φοράς καθημερινά είναι κατασκευασμένα από νάιλον. Είναι ανθεκτικό και δεν είναι πολύ ακριβό για την παραγωγή, γι ‘αυτό είναι δημοφιλές.

Ταυτόχρονα, το νάιλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να ακουμπάει το δέρμα σου. Τα ρούχα από νάιλον δεν απορροφούν τον ιδρώτα από το δέρμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κακές οσμές και λοιμώξεις του δέρματος. Ενώ στην παραγωγή του, το ύφασμα βάφεται με διαφορετικές χημικές ουσίες κι αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα σωρό ερεθισμούς.

Ακρυλικό

Τα ακρυλικά υφάσματα είναι κατασκευασμένα από ακρυλονιτρίλιο, το οποίο είναι καρκινογόνο.  Η έκθεση σε αυτή την ουσία μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά προβλήματα στην υγεία, μεταξύ των οποίων είναι και ο πονοκέφαλος, η ναυτία, οι ζαλάδες,η δυσκολία στην αναπνοή, η αδυναμία των άκρων κ.α.. Με το να φοράς ακρυλικά υφάσματα, διατρέχεις τον κίνδυνο απορρόφησης ποσότητας ακρυλονιτριλίου στο δέρμα.

Επίσης, προκαλεί σοβαρή ρύπανση στον πλανήτη!

Spandex/Lycra/Elastane

Αυτοί οι τύποι υφασμάτων είναι εξαιρετικά ελαστικοί και πολλές φορές τα συναντάμε στα αθλητικά σουτιέν, στα εσώρουχα, σε μπλουζάκια, καλσόν, μαγιό κλπ.

Όπως και άλλα συνθετικά υφάσματα, κατασκευάζονται από επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως πολυουρεθάνη , η οποία επίσης θεωρείται καρκινογόνος. Η παρατεταμένη επαφή με αυτά τα υφάσματα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς του δέρματος, όπως δερματίτιδα.

Και ποια είναι τα πιο ασφαλή υφάσματα;

Φυσικά, το βαμβακερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις, καθώς αφήνει το δέρμα να αναπνέει, απορροφά τον ιδρώτα, προστατεύει το δέρμα απ΄τη ζέστη το Καλοκαίρι κι απ’ το κρύο τον Χειμώνα, είναι υποαλλεργικό και ανθεκτικό.

Το λινό, το κασμίρ και το μετάξι είναι επίσης, πολύτιμα υφάσματα για το δέρμα, τα οποία όχι μόνο δεν είναι επιβλαβή αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις το προστατεύουν.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο παράδειγμα, είναι το μπαμπού, μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά φυσικά υφάσματα. Είναι εξίσου απαλό και μεταξένιο, υποαλλαεργικό, βοηθά το δέρμα να απορροφήσει καλύτερα την υγρασία και να σε προστατέψει από τις ακτίνες UV.

Επίσης, είναι βιοδιασπώμενο!

Και τώρα κάνε μου μια χάρη… Τσέκαρε τις ετικέτες στα ρούχα σου!

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/ta-pio-toxika-yfasmata-sta-roycha-poy-den-dinoyme-simasia/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ