Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα αιθέρια έλαια που θα ανακουφίσουν τη βουλωμένη μύτη σου

Τα αιθέρια έλαια που θα ανακουφίσουν τη βουλωμένη μύτη σου

Το να κρυώνεις μερικές φορές τον χρόνο είναι τουλάχιστον αναπόφευκτο, ακόμα κι αν προσέχεις κάθε σου κίνηση! Ειδικά εάν έχεις ή συναναστρέφεσαι με παιδιά σχολικής ηλικίας ή περνάς πολύ χρόνο στα ΜΜΜ, το ν’ αρπάξεις ένα κρυολόγημα είναι πανεύκολο! Ένα απ’ τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα όταν είσαι κρυωμένη είναι η βουλωμένη μύτη. Ευτυχώς για σένα, όμως, υπάρχουν μια σειρά από αιθέρια έλαια για τη μύτη που υπόσχονται να σε ανακουφίσουν απ’ αυτό το ενοχλητικό μπούκωμα.


Πολλά βότανα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των αιθέριων ελαίων έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, όπως η λεβάντα, το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το θυμάρι και το τζίντζερ.

Η χρήση αυτών των βοτάνων με τη μορφή αιθέριων ελαίων κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη καταπολέμησή του. Υπάρχει μια ποικιλία από κατάλληλα αιθέρια έλαια για τη μύτη, τα οποία βοηθούν στην άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων, την αποσυμφόρηση της μύτης, ενώ συμβάλλουν στο ν’ απολαμβάνεις έναν πιο ήρεμο ύπνο.

Μπορείς να βάλεις μερικές σταγόνες απ’ τα παρακάτω αιθέρια έλαια στο μπάνιο σου, να κάνεις λίγο μασάζ μ’ αυτά ή να κάνεις εισπνοές, αναμειγνύοντας μερικές σταγόνες σε ζεστό νερό που ατμίζει. Προσοχή! Στην τελευταία περίπτωση καλό θα ήταν να σκεπάσεις το πρόσωπό σου με μια πετσέτα.

Τα αιθέρια έλαια για τη μύτη που θα απαλύνουν το μπούκωμα

Αιθέριο έλαιο με χαμομήλι

Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι η εισπνοή ατμού με αιθέριο έλαιο χαμομηλιού βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να πει κανείς αν λειτουργεί σίγουρα, αλλά αξίζει να το δοκιμάσεις. Στη χειρότερη περίπτωση, απλά θα επωφεληθείς απ’ το χαλαρωτικό αποτέλεσμα!

Αιθέριο έλαιο με ευκάλυπτο

Το έλαιο με ευκάλυπτο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιικές ιδιότητες, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, ενώ μια έρευνα το 2010 απέδειξε πως μπορεί να προλάβει ένα κρυολόγημα απ’ το να εξελιχθεί σε βρογχίτιδα!

Αιθέριο έλαιο με μέντα

Το έλαιο με μέντα θα βοηθήσει τόσο τη μύτη όσο και τον λαιμό σου, ενώ είναι γνωστό πως ένα ρόφημα με μέντα θα συμβάλλει επίσης στην εξαφάνιση του κρυολογήματος γρηγορότερα!

Αιθέριο έλαιο με λεβάντα

Το αιθέριο έλαιο με λεβάντα όχι απλώς βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, αλλά προσφέρει μια αίσθηση χαλάρωσης γι’ αυτό και μπορείς να ρίξεις μερικές σταγόνες στο μαξιλάρι σου πριν κοιμηθείς!

Αιθέριο έλαιο με τζίντζερ

Μια κοινή σπιτική θεραπεία για το κρυολόγημα είναι το ζεστό τσάι με λεμόνι, μέλι και τζίντζερ. Το αιθέριο έλαιο τζίντζερ μπορεί να εισπνευστεί και να έχει το ίδιο αποτέλεσμα!

Αιθέριο έλαιο με δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο δεν κάνει απλώς τα φαγητά μας νόστιμα. Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι, όταν εισπνέεται, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αναπνευστικού ρυθμού, στη μείωση της ρινικής συμφόρησης και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού!

Γιατί μπορεί να είναι βουλωμένη η μύτη σου, εάν δεν έχεις κρυολόγημα;

Εκτός απ’ το κρυολόγημα και τη γρίπη, υπάρχουν μια σειρά από άλλους παράγοντες που μπορεί να προκαλούν μπούκωμα στη μύτη σου!

  • Αλλεργία. Η αλλεργία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η γύρη, η σκόνη, τα κατοικίδια, η υγρασία και το γρασίδι. Εκτός από το φτέρνισμα και τη φαγούρα, το δάκρυσμα των ματιών, το κλασικό σύμπτωμα των αλλεργιών είναι μια μπουκωμένη μύτη.
  • Ιγμόρεια. Τα ιγμόρεια είναι οι κοιλότητες στο κρανίο, που βοηθούν στην αποστράγγιση της βλέννας από το ρινικό σύστημά σου. Εάν οι ιγμορείες μολυνθούν, μπορεί να καταλήξεις να έχεις συμφόρηση και μπούκωμα.
  • Διάφραγμα. Το μπούκωμα μπορεί να οφείλεται και στην ίδια τη δομή της μύτης σου. Το στραβό διάφραγμα έχει συχνά ως αποτέλεσμα το να βουλώνει συχνά η μύτη σου.
  • Ρινικοί πολύποδες. Αν και δεν πονάνε, ούτε ματώνουν, μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος και να δημιουργήσουν προβλήματα, μπλοκάροντας την αναπνευστική οδό. Ακόμα, μπορεί να επηρεάζουν την αίσθηση της οσμής και της γεύσης. Εάν έχεις κυστική ίνωση ή άσθμα, μπορεί να είσαι πιο επιρρεπής στην ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/ta-aitheria-elaia-poy-tha-anakoyfisoyn-ti-voylomeni-myti-soy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ