Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήxtesiniΣτεφανιαία νόσος: Τι είναι ΚΑΙ ποια τα προειδοποιητικά σημάδια;

Στεφανιαία νόσος: Τι είναι ΚΑΙ ποια τα προειδοποιητικά σημάδια;

Η στεφανιαία νόσος (CHD) είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ ανδρών και γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι στεφανιαίες αρτηρίες, αυτές που παρέχουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στην καρδιά, στενεύουν ή αποφράσσονται λόγω συσσώρευσης πλάκας. Η πλάκα αποτελείται από λιπαρές εναποθέσεις, χοληστερόλη και άλλες ουσίες που μπορούν να συσσωρευτούν στα τοιχώματα των αρτηριών.


Όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες μπλοκάρουν ή στενεύουν, η ροή του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος προς την καρδιά μειώνεται, προκαλώντας μείωση της ικανότητας της καρδιάς να αντλεί αίμα αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος (στηθάγχη), δύσπνοια, καρδιακή προσβολή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο.

Ποια είναι λοιπόν τα προειδοποιητικά σημάδια της στεφανιαίας νόσου;

• Πόνος ή δυσφορία στο στήθος: Αυτό μπορεί να αισθάνεται σαν σφίξιμο, πίεση ή συμπίεση στο στήθος. Μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας ή ανάπαυσης.

• Δύσπνοια: Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας ή ανάπαυσης.

• Ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Αυτό μπορεί να αισθάνεται σαν ένα φτερούγισμα ή μια αίσθηση κούρσας στο στήθος.

• Ζάλη ή ζαλάδα: Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλήσει αρκετό αίμα στον εγκέφαλο.

• Κόπωση: Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλήσει αρκετό αίμα στο σώμα.

• Πρήξιμο στα πόδια: Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλήσει αρκετό αίμα σε άλλα μέρη του σώματος.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να προσδιορίσει εάν τα συμπτώματα σχετίζονται με στεφανιαία νόσο και να παράσχει την κατάλληλη θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ