Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΠροβιοτικά: οφέλη στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

Προβιοτικά: οφέλη στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

Τα προβιοτικά έχουν γίνει ένα δημοφιλές συμπλήρωμα λόγω της ικανότητάς τους να παρέχουν οφέλη για την υγεία. Είναι ζωντανά βακτήρια και ζύμες που υπάρχουν φυσικά σε πολλά τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο και άλλα είδη που έχουν υποστεί ζύμωση. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα προβιοτικά μπορεί να προσφέρουν βοήθεια στη θεραπεία και τη διαχείριση ορισμένων παθήσεων και καταστάσεων υγείας. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, είναι δύο τέτοιες καταστάσεις που μελετώνται για πιθανά οφέλη από τα προβιοτικά.


Το IBD είναι μια χρόνια πάθηση υγείας που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα. Τα κύρια συμπτώματα είναι γενικά φλεγμονή, κοιλιακό άλγος, διάρροια και απώλεια βάρους. Οι συμβατικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, αντιβιοτικά και ανοσοκατασταλτικά. Ενώ αυτές οι θεραπείες μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα βραχυπρόθεσμα, μπορεί να εμφανιστούν μακροπρόθεσμες αρνητικές παρενέργειες όπως βλάβη ιστού και διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εισαγωγή προβιοτικών στο πεπτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε μια ευεργετική αλλαγή στην ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Με την εισαγωγή ωφέλιμων βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το IBD. Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αντί ή επιπρόσθετα σε συμβατικές θεραπείες, παρέχοντας μια επιλογή με λιγότερες παρενέργειες.

Για να επωφεληθούν από τα πιθανά οφέλη που μπορεί να προσφέρουν τα προβιοτικά, όσοι πάσχουν από IBD θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τη συμπλήρωση της διατροφής τους με αυτά τα χρήσιμα βακτήρια. Τα προβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται μόνο επιπρόσθετα με αυτά που έχουν συνταγογραφηθεί από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Είναι σημαντικό να επιλέγετε προβιοτικά που έχουν δοκιμαστεί και αποδειχθεί αποτελεσματικά στη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης και των συμπτωμάτων της. Τα προβιοτικά συμπληρώματα πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

Συνοψίζοντας, παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα, τα προβιοτικά μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBD. Με λιγότερες πιθανές παρενέργειες από τις συμβατικές θεραπείες, τα προβιοτικά μπορεί να προσφέρουν σε όσους πάσχουν από ΙΦΝΕ μια επιπλέον επιλογή για να επιτύχουν ανακούφιση.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ