Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΠράσο: Οι ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία μας

Πράσο: Οι ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία μας

Το πράσο είναι ένα λαχανικό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε διάφορα στυλ μαγειρικής. Από σούπες μέχρι σαλάτες μέχρι συνοδευτικά, αυτό το ευπροσάρμοστο λαχανικό είναι το αγαπημένο στους οικιακούς μάγειρες. Γνωρίζατε όμως ότι το πράσο είναι επίσης γεμάτο με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία;


Το πράσο ανήκει στην οικογένεια Allium και σχετίζεται στενά με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Είναι χαμηλή σε θερμίδες, αλλά υψηλή σε βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη Α, Β6, C και Κ, καθώς και σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Περιέχει επίσης καλή ποσότητα φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της υγιούς όρασης, η Β6 είναι σημαντική για τη λειτουργία των νεύρων και του εγκεφάλου, η C βοηθά το σώμα να απορροφήσει σίδηρο και το Κ βοηθά στην πήξη του αίματος. Εν τω μεταξύ, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, το ασβέστιο βοηθά στη δημιουργία γερών οστών και δοντιών και το μαγνήσιο ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας.

Το πράσο είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την καταστροφή των κυττάρων και να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών. Ένα άλλο όφελος του πράσου είναι οι πρεβιοτικές του ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προαγωγή της υγείας του εντέρου αυξάνοντας τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων στον πεπτικό σωλήνα.

Εκτός από τα θρεπτικά του οφέλη, το πράσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να προστεθεί σε σούπες, μαγειρευτά και κατσαρόλες ή να χρησιμοποιηθεί ως επικάλυψη σε πίτσες και άλλα πιάτα. Μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και ωμό ως τραγανό σνακ.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο μπακάλικο, φροντίστε να μαζέψετε πράσα. Όχι μόνο είναι νόστιμα, αλλά προσφέρουν και μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία!

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ