Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΠιθανές αιτίες λευχαιμίας και παράγοντες κινδύνου

Πιθανές αιτίες λευχαιμίας και παράγοντες κινδύνου

Η λευχαιμία είναι μια ασθένεια που θεωρείται απειλητική για τη ζωή. Απαιτεί άμεση παρέμβαση όταν ανακαλυφθεί, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες ανάρρωσης μέσω ειδικής θεραπείας. Η λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου του μυελού των οστών και του αίματος, που προκαλείται από ακατάλληλη κυτταρική δραστηριότητα. Η ασθένεια μπορεί να έχει διάφορες μορφές, ανάλογα με τους τύπους των αιμοσφαιρίων που προκαλούν την ανάπτυξή της. Επίσης, αν η λευχαιμία αναπτύσσεται γρήγορα, ονομάζεται οξεία λευχαιμία, ενώ εάν η νόσος εξελίσσεται αργά, αναφέρεται ως χρόνια λευχαιμία.


Τα άμεσα αίτια της λευχαιμίας είναι ακόμα άγνωστα. Προς το παρόν, η ιατρική επιστήμη δεν είναι σε θέση να καθορίσει τις συγκεκριμένες αιτίες λευχαιμίας. Ωστόσο, έχει αποκαλυφθεί μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ ορισμένων γενετικών παραγόντων και της ανάπτυξης της νόσου. Η λευχαιμία εμφανίζεται στο υπόβαθρο της γενετικής ανεπάρκειας που προκαλεί την υπερβολική παραγωγή ατελών, μερικώς ωριμασμένων αιμοσφαιρίων. Επίσης, η λευχαιμία έχει κληρονομικό χαρακτήρα, επιτρέποντας τη μετάδοση γενετικών προδιαθέσεων για νόσο από τη μια γενιά στην άλλη. Αν και είναι γνωστό ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της λευχαιμίας, από μόνοι τους δεν μπορούν να θεωρηθούν αιτίες λευχαιμίας.

Παρά το γεγονός ότι οι στατιστικές δείχνουν υψηλότερη συχνότητα της νόσου σε άτομα που εκτίθενται σε ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, η λευχαιμία δεν φαίνεται να προκαλείται από κανένα συγκεκριμένα. Μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων που πιστεύεται ότι είναι αίτια λευχαιμίας, εδώ είναι μερικοί από τους πιο εύλογους:

– Το κάπνισμα. Το κάπνισμα πιστεύεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες να προσβληθείς από λευχαιμία. Αν και οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 20 τοις εκατό των περιπτώσεων οξείας λευχαιμίας σχετίζονται με το κάπνισμα, η λευχαιμία εμφανίζεται επίσης σε άτομα που δεν καπνίζουν και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αιτία λευχαιμίας από μόνη της.

– Παρατεταμένη έκθεση σε ακτινοβολία. Η ακτινοβολία θεωρείται ότι διευκολύνει την ανάπτυξη λευχαιμίας. Πιστεύεται ότι η έκθεση σε ακτίνες Χ μπορεί να είναι αιτία λευχαιμίας.

– Η παρατεταμένη έκθεση στο βενζόλιο, οι στατιστικές αποκαλύπτουν ότι αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου σε ορισμένες μορφές λευχαιμίας, όπως η μυελογενής λευχαιμία.

– Χημειοθεραπεία και θεραπεία καρκίνου. Προηγούμενες θεραπείες καρκίνου και χημειοθεραπεία είναι γνωστό ότι διευκολύνουν την εμφάνιση και την ανάπτυξη λευχαιμίας και μπορούν να θεωρηθούν εύλογες αιτίες λευχαιμίας. Μέσα σε λίγα χρόνια από την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας και άλλων θεραπειών για ορισμένες μορφές καρκίνου, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν λευχαιμία.

Μεταξύ των γενετικών παραγόντων που θεωρούνται αιτίες λευχαιμίας, οι ακόλουθοι θεωρείται ότι είναι οι πιο σημαντικοί:

– χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Eίναι γνωστό ότι ορισμένα σπάνια γενετικά σύνδρομα συμβάλλουν στα αίτια της λευχαιμίας.

– Γενετικά προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος – ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ πιθανό να διευκολύνει την εμφάνιση λευχαιμίας και επομένως μπορεί να θεωρηθεί αιτία λευχαιμίας.

– Τα παιδιά με σύνδρομο Down που γεννιούνται με αυτό το σύνδρομο έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν οξεία λευχαιμία.

Ο κατάλογος των πιθανών αιτιών λευχαιμίας μπορεί να συνεχιστεί περαιτέρω, αλλά αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που θεωρείται ότι σχετίζονται με τη λευχαιμία. Ενώ μερικά από αυτά μπορούν να προληφθούν, άλλα βρίσκονται μέσα στα γονίδια και επί του παρόντος δεν μπορούν να διορθωθούν. Στο μέλλον, ωστόσο, χάρη στην ιατρική πρόοδο, πιθανότατα θα είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τη λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ