Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΛωτός: πλούσιος σε βιταμίνες, με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες

Λωτός: πλούσιος σε βιταμίνες, με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το άνθος του λωτού είναι ένα πράγμα ομορφιάς. Γνωρίζατε όμως ότι αυτό το υδρόβιο φυτό είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις που προσφέρουν εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία; Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά από τα επιστημονικά υποστηριζόμενα οφέλη του λωτού.


Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Τα άνθη του λωτού είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, του καλίου και του μαγνησίου. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής λειτουργίας. Το μαγνήσιο συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας και στη σύνθεση πρωτεϊνών.

Αντιοξειδωτικά

Τα άνθη του λωτού είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιων καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Σε μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα, το εκχύλισμα λουλουδιών λωτού βρέθηκε ότι αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων (1). Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα λουλουδιών λωτού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία (2).

Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Τα άνθη του λωτού μπορεί επίσης να έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Η φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία που βοηθά το σώμα σας να θεραπεύσει. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Σε μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα, το εκχύλισμα λουλουδιών λωτού βρέθηκε ότι αναστέλλει την παραγωγή φλεγμονωδών ενώσεων (3). Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα λουλουδιών λωτού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία (2).

Υγεία εγκεφάλου

Τα άνθη του λωτού περιέχουν ενώσεις που μπορεί να προάγουν την υγεία του εγκεφάλου. Σε μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα, το εκχύλισμα σπόρων λωτού βρέθηκε ότι προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες (4).

Επιπλέον, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα σπόρων λωτού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας (5, 6).

Συμπέρασμα

Τα άνθη του λωτού είναι όμορφα και προσφέρουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Αυτά τα οφέλη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και άλλων ενώσεων. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα άνθη του λωτού μπορεί να προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και να προστατεύουν από βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και τη φλεγμονή.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ