Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΟ καρκίνος του πνεύμονα χτυπά τις γυναίκες σκληρότερα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα χτυπά τις γυναίκες σκληρότερα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει περισσότερες γυναίκες κάθε χρόνο από τον καρκίνο του μαστού. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η 2η κύρια αιτία θανάτου τόσο μεταξύ ανδρών όσο και γυναικών με στατιστικά στοιχεία να δείχνουν ότι είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τις γυναίκες, ειδικά καθώς έχουν αποδεδειγμένη ευαισθησία στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα.


Ωστόσο, ο καρκίνος του πνεύμονα εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους και ζητήματα για τις γυναίκες, και αυτά μπορούν να γενικευθούν με έναν σημαντικό τρόπο, και αυτός έχει να κάνει με το κάπνισμα.

Περίπου το 90% όλων των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μεταξύ των γυναικών είναι ως άμεσο αποτέλεσμα του καπνίσματος ή της αναπνοής από το παθητικό κάπνισμα κάποιου άλλου. (γνωστό ως παθητικό κάπνισμα).

Παρόλο που η έρευνα έχει αποδείξει ότι το κάπνισμα προκαλεί ένα ευρύ φάσμα πολύ σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία, 1 στις 5 γυναίκες στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες εξακολουθούν να καπνίζουν με αυτόν τον αριθμό να αυξάνεται με ανησυχητική συχνότητα κάθε χρόνο παρά τη διαδεδομένη διαφήμιση που δείχνει πόσο επικίνδυνο είναι είναι.

Διάφορες ερευνητικές μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί δείχνουν ότι οι γυναίκες που είναι πρώην καπνίστριες μπορεί να εξακολουθούν να έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα ακόμη και 20 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ωστόσο, είναι δίκαιο να πούμε ότι μόλις σταματήσουν το κάπνισμα, ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα όντως μειώνεται.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Journal of Clinical Oncology το 2005:

Οι γυναίκες καπνίστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες καπνιστές να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα,

Οι γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα από τους άνδρες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Αυτές οι διαφορές οφείλονται σε ορμονικές, κληρονομικές και μεταβολικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Οι γυναίκες καπνίστριες έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα από τις γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ και οι γυναίκες πρώην καπνίστριες έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα από τις γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Οι γυναίκες, ακόμα κι αν δεν έχουν καπνίσει ποτέ, θα πρέπει να γνωρίζουν τους υψηλότερους κινδύνους τους. Λόγω των αυξημένων κινδύνων που προκαλεί το κάπνισμα για καρκίνο του πνεύμονα και μια σειρά από άλλες σοβαρές ασθένειες, ιδιαίτερα οι γυναίκες καπνίστριες θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τη διακοπή του καπνίσματος το συντομότερο δυνατό, καθώς παρόλο που το παρελθόν τους κάνει πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, τουλάχιστον ο συνολικός κίνδυνος μειώνεται μόλις σταματήσουν το κάπνισμα.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ