Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΕντερικά παράσιτα: Τι είναι και τα συμπτώματα τους

Εντερικά παράσιτα: Τι είναι και τα συμπτώματα τους

Τα εντερικά παράσιτα είναι οργανισμοί που ζουν μέσα στο ανθρώπινο έντερο και τρέφονται με τα θρεπτικά συστατικά του ξενιστή. Αυτοί οι οργανισμοί μπορεί να κυμαίνονται από μονοκύτταρους οργανισμούς έως σκουλήκια, όπως ταινίες, στρογγυλά σκουλήκια και αγκυλόστομα. Τα εντερικά παράσιτα μπορούν να προσβληθούν από κακοψημένα ή μολυσμένα τρόφιμα, νερό, επαφή με μολυσμένο ζώο ή επαφή με άλλο άτομο που έχει τη μόλυνση.


Τα περισσότερα άτομα με εντερικά παράσιτα μπορεί να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, όσοι το κάνουν μπορεί να νιώσουν κοιλιακή δυσφορία και κράμπες, ναυτία, έμετο, διάρροια, απώλεια βάρους και κόπωση. Άλλα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν αναιμία, δερματικές αντιδράσεις και πόνο στις αρθρώσεις.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν υπάρχουν συμπτώματα όπως αυτά. Ο γιατρός θα διαγνώσει εντερικά παράσιτα μέσω εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων. Οι πιο ακριβείς εξετάσεις θεωρούνται αυτές που ελέγχουν για αυγά παρασίτου στα κόπρανα. Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες ή αξονική τομογραφία, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της παρουσίας ενός παρασίτου.

Η θεραπεία για τα εντερικά παράσιτα συνήθως περιλαμβάνει μια σειρά αντιπαρασιτικών φαρμάκων, όπως η μεβενδαζόλη, η αλβενδαζόλη και η παμοάτη πυραντέλη. Ανάλογα με τον τύπο του παρασίτου, η πορεία της θεραπείας μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες. Εκτός από τα φάρμακα, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν αλλαγές στις συνήθειες υγιεινής και στις διατροφικές πρακτικές προκειμένου να αποφευχθεί η επαναμόλυνση.

Προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση με εντερικά παράσιτα, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε καλές πρακτικές υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. Αυτό περιλαμβάνει το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά το χειρισμό των τροφίμων, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών πριν από την κατανάλωση τους, το σχολαστικό μαγείρεμα των κρεάτων πριν από το φαγητό και την αποφυγή επαφής με μολυσμένα ζώα. Επιπλέον, εάν ταξιδεύετε σε μια αναπτυσσόμενη χώρα, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγετε να πίνετε μολυσμένο νερό.

Τα εντερικά παράσιτα μπορεί να είναι σοβαρά και ακόμη και απειλητικά για τη ζωή εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Επομένως, εάν εμφανιστούν συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να λάβετε ακριβή διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ