Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΑντράκλα (Common Purslane): Τι έλεγε ο αρχαίος Διοσκουρίδης για το γνωστό βότανο

Αντράκλα (Common Purslane): Τι έλεγε ο αρχαίος Διοσκουρίδης για το γνωστό βότανο

Η Ανθράκλα (Κοινή Γλιστρίδα) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική από την αρχαιότητα. Έχει πιστωθεί με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία και πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει περαιτέρω τα θεραπευτικά του αποτελέσματα. Τι είπε όμως ο αρχαίος Έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης για το βότανο;


Η Anthrakla, η οποία είναι επίσης γνωστή ως portulaca oleracea, είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού που βρίσκεται σε ξηρό έδαφος και συνήθως αναφέρεται ως Common Purslane. Στην παραδοσιακή θεραπεία χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, παθήσεων του ήπατος και της σπλήνας και για τη μείωση των συμπτωμάτων των ρευματισμών και της αρθρίτιδας. Ο Διοσκουρίδης, ένας Έλληνας γιατρός που καταγράφηκε στην Αρχαία Ελλάδα το 40-90 μ.Χ., έγραψε εκτενώς για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το περιέγραψε ως «χαλαρωτικό και καθαριστικό». Το συνέστησε για τη δυσκοιλιότητα που συνόδευε την ουρική αρθρίτιδα και οι ιστορικοί της ιατρικής συνεχίζουν να εκτιμούν ιδιαίτερα τα γραπτά του.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην αξιολόγηση των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του Anthrakla και στην επικύρωση των παραδοσιακών χρήσεών του. Μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Technology and Analytical Chemistry έδειξε ότι είναι μια ισχυρή πηγή τεσσάρων διαφορετικών φλαβονοειδών, τα οποία είναι φυτικές ενώσεις που διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες. Άλλη έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και δημοσιεύτηκε στο International Journal of Gastroenterology, πρότεινε επίσης ότι αυτά τα φλαβονοειδή ήταν ιδιαίτερα ευεργετικά για τη θεραπεία της ηπατικής βλάβης που προκαλείται από τοξικότητα από βαρέα μέταλλα, αλκοόλ και φάρμακα.

Τα ευρήματα από αυτά τα ερευνητικά προγράμματα έχουν υποστηρίξει αυτό που πολλοί αρχαίοι θεραπευτές και ο Διοσκουρίδης γνώριζαν για αιώνες. ότι η Ανθράκλα έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες. Υποδεικνύουν τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουν μια σειρά από θεραπευτικά οφέλη για τους ανθρώπους που το λαμβάνουν σήμερα, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τη θεραπευτική σοφία των γενεών πίσω από τη μακροχρόνια χρήση και τη διαρκή ελκυστικότητά του.

Η Ανθράκλα είναι ένα ισχυρό βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες. Ο αρχαίος Έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης αναγνώρισε και έγραψε για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το περιέγραψε ως «χαλαρωτικό και καθαριστικό». Στη σύγχρονη εποχή, επιστημονικές μελέτες έχουν εντοπίσει τέσσερα φλαβονοειδή στο βότανο που έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες. Αυτό ενισχύει τη σοφία πίσω από τη μακροχρόνια χρήση του και δείχνει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσετε μια σειρά από θεραπευτικά οφέλη από τη λήψη του βοτάνου.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ