Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΈρευνα: Επιστήμονες αποκαλύπτουν ποια γονίδια παίρνεις απ’ τη μαμά και ποια απ’...

Έρευνα: Επιστήμονες αποκαλύπτουν ποια γονίδια παίρνεις απ’ τη μαμά και ποια απ’ τον μπαμπά!

Είναι ένα μυστήριο που πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε από την παιδική μας ηλικία: ποια από τα χαρακτηριστικά μας, σωματικά και άλλα, προέρχονται από τη μαμά και ποια από τον μπαμπά; Μια νέα μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον αποκάλυψε εκπληκτικές νέες γνώσεις σχετικά με την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνολογία γενετικής αλληλουχίας για να συγκρίνουν τα γονιδιώματα περισσότερων από 1.000 ατόμων από όλο τον κόσμο για να προσδιορίσουν ποια γονίδια κληρονομούνται από κάθε γονέα. Όπως ήταν αναμενόμενο, ανακάλυψαν ότι πολλά χαρακτηριστικά είναι ένας συνδυασμός των γονιδίων και των δύο γονέων. Ωστόσο, η ομάδα ανακάλυψε επίσης μερικά συναρπαστικά μοτίβα κληρονομικότητας που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ορισμένες οικογένειες έχουν παρόμοια φυσικά και ψυχικά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γονίδια που σχετίζονται με το ύψος και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά τείνουν να κληρονομούνται από τον πατέρα περισσότερο από τη μητέρα. Από την άλλη πλευρά, τα γονίδια που σχετίζονται με ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, ήταν πιο πιθανό να προέρχονται από τη μητέρα.

Η ομάδα εντόπισε επίσης ορισμένα χαρακτηριστικά που κληρονομούνται αποκλειστικά από έναν γονέα, όπως ο κίνδυνος του πατέρα για ορισμένους τύπους καρκίνου ή ο κίνδυνος της μητέρας για καρδιακές παθήσεις. Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις οικογένειες να κατανοήσουν καλύτερα τη γενετική τους προδιάθεση για ορισμένες ασθένειες και πώς να μειώσουν τον κίνδυνο.

Συνολικά, η μελέτη είναι ένα πρωτοποριακό βήμα προς την κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ κληρονομικότητας και ασθένειας και θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες και στρατηγικές πρόληψης. Αν και είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε ποια χαρακτηριστικά παίρνουμε από τους γονείς μας με 100% ακρίβεια, αυτή η έρευνα μας παρέχει μια πολύ καλύτερη κατανόηση της γενετικής μας σύνθεσης.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ