Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήxtesiniΝομίζεις ότι μπορεί να έχεις διαβήτη;

Νομίζεις ότι μπορεί να έχεις διαβήτη;

Τι είναι ο διαβήτης;


Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια στην οποία το σώμα δεν ελέγχει σωστά την ποσότητα σακχάρου στη ροή του αίματος. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλό. Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν τη χρησιμοποιεί σωστά.

Τα συμπτώματα του διαβήτη πρέπει να αναγνωρίζονται. Η αναγνώριση ενός συμπτώματος ή ενός σημείου για διαβήτη είναι σημαντική γιατί ο διαβήτης μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή. Ο διαβήτης μπορεί να προκληθεί από πολύ λίγη ινσουλίνη στο σώμα ή από την αδυναμία χρήσης της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στις ΗΠΑ πάσχουν από διαβήτη.

Οι κύριοι τύποι διαβήτη είναι:

Ο διαβήτης τύπου 1 (συχνά ονομάζεται νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης) – είναι μια χρόνια (δια βίου) ασθένεια που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας παράγει πολύ λίγη ινσουλίνη για να ρυθμίσει κατάλληλα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης τύπου 2 (συχνά ονομάζεται ενήλικος ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης) – είναι η πιο κοινή μορφή διαβήτη. Περίπου το 90 έως 95 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 παράγουν ινσουλίνη, αλλά είτε δεν παράγουν αρκετή είτε το σώμα τους δεν χρησιμοποιεί την ινσουλίνη που παρασκευάζεται. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν αυτό το είδος διαβήτη είναι υπέρβαροι.

Διαβήτης κύησης – είναι υψηλή γλυκόζη στο αίμα που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε μια γυναίκα.

Πώς ξέρεις αν μπορεί να έχεις διαβήτη;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν κόπωση, αυξημένη όρεξη, αυξημένη δίψα, θολή όραση, συχνή ούρηση, λοιμώξεις ακόμη και ανικανότητα σε ενήλικους άνδρες.

Αν δείτε οποιουδήποτε από αυτά τα σημάδια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε διαβήτη όμως. Ο καλύτερος τρόπος για να το προσδιορίσετε αυτό είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας και να ζητήσετε τη δοκιμή επιπέδου γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης διαγιγνώσκεται εάν αυτή η δοκιμή δείχνει ότι το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερο από 126 mg / dl σε δύο διαφορετικές δοκιμές.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη αυτή τη στιγμή, οπότε τι πρέπει να κάνει κανείς αν διαγνωστεί με διαβήτη; Οι στόχοι είναι να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σταθεροποιημένο όσο το δυνατόν περισσότερο. Διατηρώντας ένα ισορροπημένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα, μπορείτε να εξαλείψετε κάθε πιθανότητα άμεσων ή ημι-άμεσων προβλημάτων με τη σειρά τους παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής σας.

Θυμηθείτε, η ζωή δεν σταματά επειδή έχετε διαβήτη, απλά αποκτά περισσότερη πρόκληση. Τα καλά νέα από την άλλη πλευρά είναι ότι η θεραπεία για τον διαβήτη μπορεί να μην είναι τόσο μακριά. Μέχρι τότε, κρατήστε το σάκχαρο στο αίμα σας ρυθμισμένο, φάτε σωστά και ασκηθείτε καθημερινά.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ