Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΟι αιτίες της επιληψίας

Οι αιτίες της επιληψίας

Κοινώς γνωστή ως διαταραχή επιληπτικών κρίσεων, η επιληψία είναι μια χρόνια νευρολογική πάθηση που προκαλεί συχνά επιληπτικές κρίσεις. Η λέξη “Επιληψία” προέρχεται από τα Ελληνικά. Σημαίνει να “πάρεις στα χέρια σου” ή “να αρπάξεις”. Κάποιες χειρουργικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη θεραπεία αυτής της νόσου, αλλά η φαρμακευτική αγωγή είναι η γενική και πιο κοινή μέθοδος.


Δεν είναι γνωστή στον άνθρωπο κάθε αιτία επιληψίας, αλλά έχουν εντοπιστεί πολλοί πιθανοί παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν βλάβη ή τραύμα στον εγκέφαλο, υψηλό πυρετό, βακτηριακή εγκεφαλίτιδα, δηλητηρίαση, οξείες διαταραχές του μεταβολισμού, όγκο του εγκεφάλου και άλλα διεισδυτικά τραύματα στο κεφάλι. Η μεγαλύτερη αιτία επιληψίας, ωστόσο, είναι κληρονομική ή γενετική.

Κάθε άτομο μπορεί να υποστεί επιληπτική κρίση υπό ορισμένες συνθήκες. Οι κρίσεις μπορούν να προκληθούν ακόμα και από υπερβολική δόση ναρκωτικών, ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και από οξεία ασθένεια. Η πραγματική επιληψία ωστόσο ορίζεται από επαναλαμβανόμενες, απρόκβλητες κρίσεις, αν και υπάρχει διαμάχη για τα συμπτώματα που απαιτούνται για τη διάγνωση της νόσου.

Μόνο το 1 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από επιληψία, ωστόσο, εκτιμάται ότι υπάρχει ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό πραγματικών περιπτώσεων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσοστού βρίσκεται σε άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών ή άνω των 65 ετών. Τα κριτήρια διάγνωσης για την επιληψία είναι αμφιλεγόμενα στον τομέα της ιατρικής. Μερικές – σύνθετες κρίσεις μπορούν αναμφισβήτητα να θεωρηθούν επιληπτικές, και η διαμάχη συνεχίζεται.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ