Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήxtesiniΗ θεραπευτική δύναμη της φύσης για τον ψυχισμό σας

Η θεραπευτική δύναμη της φύσης για τον ψυχισμό σας

Δεν είναι μυστικό ότι το να είσαι στη φύση μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλά. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το να περνάς χρόνο στη φύση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σου υγεία και ευεξία[1]. Ακόμη και η εξέταση εικόνων της φύσης μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα[2].


Γιατί όμως ακριβώς η φύση έχει τόσο θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Το ένα είναι ότι η φύση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα μας απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη[3]. Η κορτιζόλη είναι απαραίτητη για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το βραχυπρόθεσμο στρες, αλλά όταν απελευθερώνεται συνεχώς, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου του να μας κάνει να νιώθουμε άγχος και κατάθλιψη[4].

Το να περνάς χρόνο στη φύση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης[5], και μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι οι άνθρωποι που ζουν σε «πιο πράσινες» γειτονιές έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης[6].

Ένας άλλος λόγος που η φύση μπορεί να είναι τόσο ευεργετική είναι ότι μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι. Τα ανθρώπινα όντα είναι κοινωνικά πλάσματα και χρειαζόμαστε κοινωνική σύνδεση για να ευδοκιμήσουμε[7]. Αλλά στον σημερινό κόσμο με γρήγορο ρυθμό, με γνώμονα την τεχνολογία, είναι εύκολο να νιώθεις αποκομμένος από τους άλλους.

Το να περνάμε χρόνο στη φύση μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι με τον κόσμο γύρω μας και με τους ανθρώπους της ζωής μας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περνούν χρόνο στη φύση είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι αισθάνονται μια αίσθηση κοινωνικής σύνδεσης[8].

Και τέλος, η φύση μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας. Στις πολυάσχολες ζωές μας, είναι εύκολο να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε στη ζωή. Αλλά το να περνάμε χρόνο στη φύση μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε με τον αυθεντικό μας εαυτό[9].

Έτσι, εάν αισθάνεστε άγχος ή κατάθλιψη, το να περάσετε λίγο χρόνο στη φύση μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Πηγαίνετε μια βόλτα στο πάρκο, κάντε μια πεζοπορία στο δάσος ή απλώς καθίστε έξω και απολαύστε τον καθαρό αέρα. Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο καλύτερα νιώθετε.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ