Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΧορτοφαγία και κάταγμα ισχίου: Ποια η σχέση

Χορτοφαγία και κάταγμα ισχίου: Ποια η σχέση

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη σχέση της χορτοφαγίας με το κάταγμα του ισχίου. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι οι χορτοφάγοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κάταγμα ισχίου, ενώ άλλοι λένε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο.


Λοιπόν, ποια είναι η αλήθεια; Είναι πιο πιθανό οι χορτοφάγοι να υποφέρουν από κάταγμα ισχίου;

Η απάντηση, αποδεικνύεται, είναι περίπλοκη. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι χορτοφάγοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου, αλλά τα στοιχεία δεν είναι καθόλου πειστικά.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κάταγμα ισχίου από τους μη χορτοφάγους. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς και είναι πιθανό ότι ο αυξημένος κίνδυνος κατάγματος ισχίου μεταξύ των χορτοφάγων οφειλόταν σε άλλους παράγοντες (όπως χαμηλότερη οστική πυκνότητα ή υψηλότερο επιπολασμό του καπνίσματος).

Μια άλλη μελέτη, η οποία εξέτασε μια μεγάλη ομάδα Σουηδών γυναικών, διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κάταγμα ισχίου από τους μη χορτοφάγους.

Λοιπόν, τι συμπέρασμα μπορούμε να συμπεράνουμε από όλα αυτά; Είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο η χορτοφαγία να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κάταγμα ισχίου. Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου, υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο, όπως να λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D και να κάνετε τακτική άσκηση.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ