Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΧλαμυδιακές λοιμώξεις: Πώς επηρεάζουν τη γονιμότητα

Χλαμυδιακές λοιμώξεις: Πώς επηρεάζουν τη γονιμότητα

Τα χλαμύδια είναι μια από τις πιο κοινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ μολύνθηκαν από χλαμύδια το 2017.


Τα χλαμύδια προκαλούνται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis και συνήθως μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής με κάποιον που έχει τη μόλυνση. Τα χλαμύδια μπορούν να μολύνουν άνδρες και γυναίκες και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπογονιμότητας.

Ενώ τα χλαμύδια αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στο αναπαραγωγικό σύστημα εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε εξέταση για χλαμύδια εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί στη μόλυνση.

Εάν είστε έγκυος και έχετε χλαμύδια, είναι σημαντικό να λάβετε θεραπεία για να αποφύγετε τη μετάδοση της λοίμωξης στο μωρό σας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τα χλαμύδια μπορούν επίσης να μεταδοθούν από μια μολυσμένη μητέρα στο μωρό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς επηρεάζουν τα χλαμύδια τη γονιμότητα;

Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα γονιμότητας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Στους άνδρες, τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των όρχεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή σπέρματος και μειωμένη γονιμότητα. Τα χλαμύδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν απόφραξη της επιδιδυμίδας, η οποία είναι ο σωλήνας που μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις.

Στις γυναίκες, τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των σαλπίγγων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και μπλοκαρίσματα. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο και μπορεί επίσης να εμποδίσει το γονιμοποιημένο ωάριο να ταξιδέψει στη μήτρα, με αποτέλεσμα μια έκτοπη κύηση.

Τα χλαμύδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), η οποία είναι μια σοβαρή λοίμωξη των αναπαραγωγικών οργάνων. Το PID μπορεί να βλάψει τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και τη μήτρα και μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.

Πώς μπορώ να προλάβω τα χλαμύδια;

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των χλαμυδίων (και άλλων ΣΜΝ) είναι να κάνετε ασφαλές σεξ. Αυτό σημαίνει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά κάθε φορά που κάνετε σεξ και να είστε σε μονογαμική σχέση με κάποιον που έχει δοκιμαστεί για ΣΜΝ.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί σε χλαμύδια, είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε εξέταση το συντομότερο δυνατό. Τα χλαμύδια είναι συχνά ασυμπτωματικά, επομένως μπορεί να μην ξέρετε ότι το πάσχετε εκτός και αν υποβληθείτε σε εξέταση.

Εάν διαγνωστείτε με χλαμύδια, είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε όλα τα αντιβιοτικά σας και να απέχετε από το σεξ μέχρι να λάβετε θεραπεία εσείς και ο/οι σύντροφός σας.

Τα χλαμύδια είναι μια σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο αναπαραγωγικό σύστημα. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί σε χλαμύδια, είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε εξετάσεις και να λάβετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ