Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΦραγκόσυκα: Βοηθούν στην χοληστερίνη, αρθρίτιδα, πονοκέφαλο, διαβήτη, καρκίνο, νεφρά

Φραγκόσυκα: Βοηθούν στην χοληστερίνη, αρθρίτιδα, πονοκέφαλο, διαβήτη, καρκίνο, νεφρά

Τα φραγκόσυκα, είναι ένας γλυκόξινος τύπος φρούτου που προέρχεται από φυτά κάκτων που είναι εγγενή στην Καραϊβική, την Κεντρική και Νότια Αμερική και την Αφρική. Τα φραγκόσυκα καλλιεργούνται πλέον σε όλο τον κόσμο και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες. Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι τα φραγκόσυκα μπορεί επίσης να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.


Τα φραγκόσυκα έχει βρεθεί ότι έχουν αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερόλης. Μελέτες δείχνουν ότι τα φραγκόσυκα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) χοληστερόλης, ενώ αυξάνουν τα επίπεδα της ευεργετικής χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL). Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων, υποστηρίζοντας ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα.

Εκτός από τη θετική τους επίδραση στη χοληστερόλη, τα φραγκόσυκα έχει βρεθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Αυτό είναι μέρος του γιατί τα φραγκόσυκα μπορεί να είναι ευεργετικά για άτομα με αρθρίτιδα. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν φραγκόσυκα τακτικά μπορεί να εμφανίσουν μειωμένο πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και πρήξιμο.

Τα φραγκόσυκα μπορεί επίσης να προσφέρουν ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Έρευνες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φρέσκων φραγκόσυκων μπορεί να μειώσει την ένταση των πονοκεφάλων και να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα ζωής όσων αντιμετωπίζουν τακτικά πονοκεφάλους.

Τα φραγκόσυκα πιστεύεται επίσης ότι προσφέρουν οφέλη για την υγεία σε άτομα με διαβήτη. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φραγκόσυκων μπορεί να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο και να μειώσει την ποσότητα της ινσουλίνης που απαιτείται για τα άτομα με διαβήτη. Τα φραγκόσυκα έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας τα μια υγιεινή διατροφική επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Τα φραγκόσυκα μπορεί επίσης να προσφέρουν οφέλη για την υγεία σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρκίνου. Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα φραγκόσυκα μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τέλος, η έρευνα δείχνει ότι τα φραγκόσυκα μπορεί να προσφέρουν οφέλη και για την υγιή λειτουργία των νεφρών. Μελέτες δείχνουν ότι τα φραγκόσυκα μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στην προστασία των νεφρών από την οξειδωτική βλάβη. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά και άλλων νεφρικών παθήσεων.

Συνολικά, τα φραγκόσυκα έχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία και είναι μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή σνακ. Παρά το αγκαθωτό εξωτερικό τους, είναι εξαιρετικά θρεπτικά και γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε υγιεινή διατροφή.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ