Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΟι τροφές που αυξάνουν την τεστοστερόνη

Οι τροφές που αυξάνουν την τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ανδρική ορμόνη του φύλου και ένα αναβολικό στεροειδές. Στους άνδρες, η τεστοστερόνη παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των ανδρικών αναπαραγωγικών ιστών όπως οι όρχεις και ο προστάτης, καθώς και στην προώθηση δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών όπως η αυξημένη μυϊκή και οστική μάζα και η ανάπτυξη τριχών στο σώμα.


Υπάρχουν μερικά βασικά θρεπτικά συστατικά και τροφές που έχουν δείξει ότι ενισχύουν ή μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης σε μελέτες. Εδώ είναι τα 5 κορυφαία:

Ψευδάργυρος:

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή τεστοστερόνης. Λειτουργεί διεγείροντας τα κύτταρα leydig στους όρχεις να παράγουν τεστοστερόνη. Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται επίσης στη σύνθεση άλλων ορμονών, όπως η αυξητική ορμόνη και η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη.

Σε μια μελέτη, οι παλαιστές που έλαβαν συμπλήρωμα ψευδαργύρου είχαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν τα στρείδια, το βοδινό κρέας, το αρνί, τους σπόρους κολοκύθας και το σπανάκι.

Βιταμίνη D:

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή τεστοστερόνης. Η βιταμίνη D δρα αυξάνοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων leydig στους όρχεις για την παραγωγή τεστοστερόνης.

Σε μια μελέτη, οι άνδρες που είχαν έλλειψη βιταμίνης D είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης σε άνδρες που είχαν έλλειψη βιταμίνης D.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, τα αυγά και το εμπλουτισμένο γάλα.

Fenugreek:

Το Fenugreek είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες. Θεωρείται ότι ενισχύει τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνοντας τη δραστηριότητα των ενζύμων που εμπλέκονται στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Σε μια μελέτη, οι άνδρες που έλαβαν συμπλήρωμα τριγωνέλλας είχαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα τριγωνέλλας βελτίωσαν τη σεξουαλική λειτουργία σε άνδρες με διαβήτη τύπου 2.

Τροφές πλούσιες σε τριγωνέλλα περιλαμβάνουν σπόρους, φύλλα και σκόνη.

Τζίντζερ:

Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες. Θεωρείται ότι αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης αναστέλλοντας τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνο.

Σε μια μελέτη, οι άνδρες που έλαβαν συμπλήρωμα τζίντζερ είχαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα τζίντζερ βελτίωσαν τη σεξουαλική λειτουργία σε άνδρες με διαβήτη τύπου 2.

Τροφές πλούσιες σε τζίντζερ περιλαμβάνουν το φρέσκο ​​τζίντζερ, το αποξηραμένο τζίντζερ και το εκχύλισμα τζίντζερ.

Μάκα:

Η μάκα είναι ένα ριζικό λαχανικό που είναι εγγενές στο Περού. Θεωρείται ότι ενισχύει τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνοντας τη δραστηριότητα των ενζύμων που εμπλέκονται στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Σε μια μελέτη, οι άνδρες που έλαβαν συμπλήρωμα μάκα είχαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα μάκα βελτίωσαν τη σεξουαλική λειτουργία σε άνδρες με διαβήτη τύπου 2.

Τροφές πλούσιες σε μάκα περιλαμβάνουν τη φρέσκια μάκα, την αποξηραμένη μάκα και τη σκόνη μάκα.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ