Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι πρέπει να κάνετε αν πατήσετε πρόκα ή γυαλί;

Τι πρέπει να κάνετε αν πατήσετε πρόκα ή γυαλί;

glass_

Τι πρέπει να κάνετε αν πατήσετε πρόκα ή γυαλί;


Αν πατήσετε γυαλί ή πρόκα 
Οτιδήποτε μπει στο δέρμα είναι ξένο σώμα και στην περίπτωση που δεν αφαιρεθεί μπορεί να δημιουργήσει μόλυνση. Επίσης, τόσο το κόψιμο από ένα σκουριασμένο αντικείμενο (πρόκα, τενεκεδάκι) όσο και από ένα κομμάτι γυαλί είναι πιθανό να προκαλέσουν τέτανο.
         
Τι να κάνετε: 

  • Καθαρίστε την πληγή με άφθονο νερό βρύσης και σαπούνι ή αντισηπτικό, ώστε να απομακρυνθεί κάθε ξένο σώμα. 
  • Αν δεν έχει παραμείνει κάποιο κομματάκι γυαλιού στο δέρμα, πιέστε με μια καθαρή πετσέτα πάνω στο τραύμα, μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. 
  • Αν δεν είστε εμβολιασμένοι για τον τέτανο (επαναληπτικές δόσεις του αντιτετανικού εμβολίου πρέπει να γίνονται κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 18 ετών), θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε φαρμακοποιό για να σας κάνει αντιτετανικό ορό.

Πότε να πάτε στο γιατρό: 

  • Πριν κάνετε τον αντιτετανικό ορό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει και κατά πάσα πιθανότητα θα σας συστήσει να πάρετε και αντιβίωση. 
  • Στην περίπτωση που δεν είστε σίγουροι αν έχει παραμείνει κάποιο κομματάκι γυαλιού στην πληγή, πρέπει να πάτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, όπου θα χρειαστεί να βγάλετε μια ακτινογραφία και να σας αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

 

.

Πηγή: https://www.newsitamea.gr/2014/08/02/%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%B1-%CE%AE/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ