Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΣπιρουλίνα: Τι είναι και ποια τα οφέλη που μας προσφέρει

Σπιρουλίνα: Τι είναι και ποια τα οφέλη που μας προσφέρει

Η σπιρουλίνα είναι ένας τύπος γαλαζοπράσινων φυκών που αναπτύσσεται τόσο σε γλυκό όσο και σε αλμυρό νερό. Συχνά αναφέρεται ως υπερτροφή επειδή είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία.


Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες. Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα γάμμα-λινολενικού οξέος (GLA), το οποίο είναι ένα σημαντικό λιπαρό οξύ που είναι ευεργετικό για τη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας και τη μείωση της φλεγμονής.

Εδώ είναι μερικά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία της σπιρουλίνας:

1. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Η σπιρουλίνα είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και την πρόληψη της κόπωσης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη σπιρουλίνας αύξησε τα επίπεδα σιδήρου σε άτομα με σιδηροπενική αναιμία και βελτίωσε τα συμπτώματα κόπωσης (1).

2. Βελτιώνει την πέψη

Η σπιρουλίνα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Μια μελέτη έδειξε ότι η λήψη σπιρουλίνας βοήθησε στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας και άλλων συμπτωμάτων πεπτικών διαταραχών όπως το IBS (2).

3. Μειώνει τη Φλεγμονή

Τα υψηλά επίπεδα GLA στη σπιρουλίνα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η σπιρουλίνα ήταν αποτελεσματική στη μείωση της φλεγμονής σε αρουραίους με αρθρίτιδα (3).

4. Μειώνει τη χοληστερόλη

Η σπιρουλίνα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σπιρουλίνας για 12 εβδομάδες μείωσε την LDL (κακή) χοληστερόλη και τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη (4).

5. Ενισχύει την Ανοσολογική Λειτουργία

Η σπιρουλίνα είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και C, που είναι και οι δύο σημαντικές για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη σπιρουλίνας αύξησε τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και βοήθησε στην προστασία από τη μόλυνση (5).

6. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στη σπιρουλίνα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από βλάβες και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η σπιρουλίνα βελτίωσε τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης σε αρουραίους (6).

7. Μειώνει τα συμπτώματα αλλεργίας

Η σπιρουλίνα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη σπιρουλίνας μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του αλλεργικού πυρετού, όπως η ρινική συμφόρηση, η καταρροή και το φτάρνισμα (7).

8. Προστατεύει από τον καρκίνο

Η σπιρουλίνα περιέχει υψηλά επίπεδα φυκοκυανίνης, η οποία είναι μια χρωστική ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η φυκοκυανίνη έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου σε μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες (8, 9).

9. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της αναιμίας

Η σπιρουλίνα είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη θεραπεία της αναιμίας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη σπιρουλίνας αύξησε τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και βελτίωσε τα συμπτώματα αναιμίας σε άτομα με την πάθηση (10).

10. Υποστηρίζει την απώλεια βάρους

Η σπιρουλίνα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη της απώλειας βάρους. Μια μελέτη έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σπιρουλίνας βοήθησε στη μείωση του σωματικού βάρους.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ