Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣμυρναίικα σουτζουκάκια - Ένα παραδοσιακό πιάτο από την Σμύρνη που όλοι αγαπάμε

Σμυρναίικα σουτζουκάκια – Ένα παραδοσιακό πιάτο από την Σμύρνη που όλοι αγαπάμε

Μια ελληνική παραδοσιακή πικάντικη συνταγή που μπορείς να την απολαύσεις όλο το χρόνο, αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής το χειμώνα. Τα Σμυρναίικα σουτζουκάκια είναι ένα πιάτο με κεφτέδες που προέρχονται από την Ανατολή από Έλληνες της Σμύρνης ή της Κωνσταντινούπολης. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει γίνει πάρα πολύ δημοφιλής και σήμερα θα μάθεις βήμα -βήμα πώς να φτιάχνεις τα αυθεντικά και παραδοσιακά σουτζουκάκια.


 

Σμυρναίικα σουτζουκάκια: Τα υλικά που θα χρειαστείς

  • 750 γρ. κιμάς αρνίσιος ή μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος
  • 1 σελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • 2 φέτες χοντρές από μπαγιάτικο άσπρο ψωμί
  • 1αυγό
  • 1 κουτ. γλ. κύμινο σε σκόνη
  • 2 κουτ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/4 φλ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • Πιλάφι για το σερβίρισμα

Σάλτσα ντομάτας:

  • 1 1/2 φλ. ντοματούλες ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. ντοματοπελτές
  • 1/2 φλ. πιπεριά πράσινη καυτερή ψιλοκομμένη
  • 1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. νερό

Τουτουμάκια ή χυλοπίτες κοκκινιστές

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Ανακάτεψε σε ένα μπολ τον κιμά με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Μούλιασε το ψωμί σε κρύο νερό, στύψε το καλά και θρυμμάτισέ το σε ένα μπολ. Πρόσθεσε το αυγό, το κύμινο, τον μαϊντανό, αλατοπιπέρωσε και άδειασε το μείγμα στον κιμά. Ζύμωσε καλά, ώσπου να γίνει απαλό μείγμα. Με υγρές παλάμες ξεκίνα να πλάθεις τα σουτζουκάκια και να τα αλευρώνεις καλά.
  2. Ζέστανε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι και τηγάνισε τα σουτζουκάκια, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά από όλες τις πλευρές. Βγάλε τα με μία σπάτουλα και άφησέ τα στην άκρη.
  3. Ετοίμασε τη σάλτσα ντομάτας. Ρίξε στο τηγάνι τις ντοματούλες, τον ντοματοπελτέ και την πιπεριά και ανακάτεψε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε και το νερό. Άφησε τη σάλτσα να πάρει βράση και βάλε τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα. Σκέπασε και σιγόβρασε για 1 ώρα ώσπου να μαλακώσουν και να πήξει η σάλτσα. Μετάφερε σε ατομικά πιάτα και σέρβιρε με άσπρο πιλάφι.
 

Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Πολίτικη Κουζίνα. Οι λατρεμένες συνταγές της Πόλης» της Μίμα Καρβούνη.

 

 

 

Πηγή: https://ipop.gr/food/smyrnaiika-soytzoykakia-ena-parados/?fbclid=IwAR04n1pJOFSx7neCZuOXnwB2l7KhMzexNo4AslnHawjZ_FVMQinLvBj13uA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ