Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΡινορραγία: Πώς να τη σταματήσεις και πότε γίνεται επικίνδυνη

Ρινορραγία: Πώς να τη σταματήσεις και πότε γίνεται επικίνδυνη

Η ρινορραγία, που ιατρικά αναφέρεται ως επίσταξη, μπορεί συχνά να είναι ανησυχητική. Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να βλέπεις αίμα, ειδικά όταν ρέει ξαφνικά από τη μύτη σου. Ευτυχώς, οι περισσότερες ρινορραγίες δεν είναι σοβαρές και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε μια ρινορραγία μπορεί να απαιτεί ιατρική φροντίδα.


Διακοπή ρινορραγίας
Ακολουθούν μερικά βήματα για να αντιμετωπίσετε μια ρινορραγία στο σπίτι:

  1. Μείνετε ήρεμοι: Μια ήρεμη συμπεριφορά θα επιβραδύνει τον καρδιακό σας παλμό και, κατά συνέπεια, θα μειώσει τη ροή του αίματος στη μύτη σας.
  2. Καθίστε όρθια: Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, μην γέρνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω. Αυτό θα μπορούσε να σας κάνει να καταπιείτε αίμα, οδηγώντας σε στομαχικές διαταραχές. Αντίθετα, σκύψτε ελαφρώς προς τα εμπρός.
  3. Τσιμπήστε τη μύτη σας: Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη σας, τσιμπήστε το μαλακό μέρος της μύτης σας. Αυτή η πίεση θα βοηθήσει το αίμα να πήξει και να σταματήσει η ρινορραγία.
  4. Χρησιμοποιήστε μια κρύα κομπρέσα: Τοποθετώντας μια κρύα συσκευασία ή ένα πανί γεμάτο με πάγο κατά μήκος της γέφυρας της μύτης σας μπορεί να συσπάσει τα τοπικά αιμοφόρα αγγεία και να επιβραδύνει την αιμορραγία.
  5. Διατηρήστε την πίεση: Συνεχίστε να πιέζετε τη μύτη για τουλάχιστον δέκα λεπτά πριν ελέγξετε εάν η αιμορραγία έχει σταματήσει. Απελευθερώστε τη μύτη σας αργά για να βεβαιωθείτε ότι η αιμορραγία έχει όντως σταματήσει.

Όταν γίνεται επικίνδυνο
Ενώ οι περισσότερες ρινορραγίες είναι αβλαβείς, ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν:

  1. Η αιμορραγία είναι βαριά και δεν σταματά μετά από 20 λεπτά άσκησης πίεσης.
  2. Αντιμετωπίζετε συχνές ρινορραγίες. Εάν έχετε περισσότερες από μία ρινορραγία την εβδομάδα, μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας.
  3. Νιώθετε αδυναμία, ζάλη ή λιποθυμία, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει σημαντική απώλεια αίματος.
  4. Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, είτε λόγω του όγκου του αίματος είτε λόγω ξένου αντικειμένου στη μύτη.
  5. Η ρινορραγία ακολούθησε τραυματισμό στο κεφάλι, έστω και ελαφρύ. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάταγμα κρανίου ή εσωτερική αιμορραγία.
  6. Έχετε μια γνωστή διαταραχή του αίματος (όπως η αιμορροφιλία) ή παίρνετε αραιωτικά αίματος.

Πρόληψη
Η κατανόηση των κοινών αιτιών της ρινορραγίας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη τους. Αυτά περιλαμβάνουν ξηρό κλίμα ή θερμαινόμενο αέρα εσωτερικού χώρου, που μπορεί να στεγνώσει τις ρινικές μεμβράνες, τα μεγάλα υψόμετρα, το υπερβολικό φύσημα της μύτης, το μάζεμα της μύτης ή ο ρινικός ερεθισμός από κρυολόγημα ή αλλεργίες.

Για να αποτρέψετε τις ρινορραγίες, διατηρήστε την εσωτερική επένδυση της μύτης σας υγρή, εφαρμόζοντας ένα απαλό ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού ή απλώνοντας ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης με ένα βαμβάκι. Η χρήση υγραντήρα, ιδιαίτερα σε ξηρές ή κρύες συνθήκες, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Συμπέρασμα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ρινορραγίες είναι μια μικρή ενόχληση και όχι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε επίμονες ή σοβαρές ρινορραγίες, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να αποκλείσετε υποκείμενα προβλήματα υγείας. Θυμηθείτε, είναι πάντα καλύτερο να είστε προσεκτικοί όταν πρόκειται για την υγεία σας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ