Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠώς να αντιμετωπίσουμε την ξηροδερμία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Πώς να αντιμετωπίσουμε την ξηροδερμία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Αναρωτιέστε πώς γίνεται να εμφανίζουμε ξηροδερμία το καλοκαίρι; Καταλαβαίνουμε τη σύγχυσή σας, αφού οι θερμότεροι μήνες είναι δημοφιλείς για το ιδρωμένο και λιπαρό δέρμα. Ωστόσο, είναι πολλοί εκείνοι που παραπονιούνται για ξηρό δέρμα τα καλοκαίρια.


Γιατί εμφανίζεται; Ακόμα κι αν έχετε κανονικό ή μικτό δέρμα, μπορεί να γίνει ξηρό το καλοκαίρι. Ακολουθούν μερικοί από τους συχνότερους λόγους:

– Η υπερβολική ζέστη και η έκθεση στον ήλιο χωρίς αρκετή προστασία SPF μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του δερματικού φραγμού, προκαλώντας διαδερμική απώλεια νερού. Αυτό οδηγεί σε ξηρό δέρμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

– Εκτός από την ηλιακή βλάβη του δέρματος, το δέρμα χάνει επίσης πολύ νερό μέσω της εφίδρωσης, ξηραίνοντάς το τελικά. Μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω αν δεν πίνουμε αρκετό νερό.

– Η παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους μπορεί επίσης να εμποδίσει το δέρμα σας να «κλειδώσει» την υγρασία, προκαλώντας ξηρότητα.

– Ξηρότητα δημιουργείται και από το νερό της πισίνας, το οποίο περιέχει χλώριο. Το χλωριωμένο νερό είναι γνωστό ότι διαταράσσει το φυσικό pH του δέρματος, οδηγώντας σε ξηρότητα.

– Ένα μέρος του ζητήματος σχετίζεται και με τα γονίδια. Κάποια άτομα εμφανίζουν αδύναμο φραγμό λιπιδίων και έχουν χαμηλά επίπεδα φυσικών ελαίων.

1. Υγιεινή προσώπου

Ορισμένα σαπούνια και καθαριστικά περιέχουν χημικές ουσίες που αφαιρούν από το δέρμα τη φυσική του υγρασία, καθιστώντας το ξηρό. Προτιμήστε ήπια καθαριστικά προσώπου που έχουν ενυδατικές ιδιότητες και είναι υποαλλεργικά. Αναζητήστε ένζυμα φρούτων, όπως η παπάγια, και βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν βλαβερές χημικές ουσίες, όπως τα parabens.

2. Κρέμα νύχτας/ημέρας με βάση τον τύπο δέρματος

Για το ξηρό δέρμα, ο καλύτερος φίλος είναι η ενυδατική κρέμα. Επιλέξτε μία με κηραμίδια, τα οποία μπορούν να ενυδατώσουν το δέρμα και να σφραγίσουν την υγρασία. Για την ημέρα, αναζητήστε έναν υψηλό δείκτη προστασίας στην ενυδατική κρέμα, ώστε να μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου, τη ρύπανση και να το βοηθήσει επίσης να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες.

Μια καλή ενυδατική κρέμα ιδανικά θα πρέπει να περιέχει ενεργά συστατικά όπως νιασιναμίδη και φυτοσφιγγοσίνη, λανολίνη, γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ και, αν είναι δυνατόν, βιταμίνη C. Η γλυκερίνη είναι πιο ήπια για το δέρμα από τη λανολίνη, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης για το ευαίσθητο δέρμα.

Επιλέγετε πάντα μια ενυδατική κρέμα με βάση τον τύπο του δέρματός σας. Το καλοκαίρι, οι ελαφρύτερες ενυδατικές κρέμες με βάση το τζελ λειτουργούν καλύτερα. Το μικτό δέρμα χρειάζεται μια ελαφριά ενυδατική κρέμα με βάση το νερό για τις λιπαρές περιοχές. Χρησιμοποιήστε μια πιο βαριά, με βάση την κρέμα για τα ξηρότερα σημεία του προσώπου και του λαιμού σας.

Για μια ενυδατική κρέμα νύχτας, αναζητήστε μια που να περιέχει ρετινόλη (βιταμίνη Α), την οποία χρειάζεται το δέρμα για να αναζωογονήσει τα κύτταρά του κατά τη διάρκεια του ύπνου. Γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς δεν είναι όλες οι κρέμες με βάση τη ρετινόλη καλές για το ξηρό δέρμα.

3. Αποφεύγουμε το ζεστό νερό

Το ζεστό νερό τείνει να ξηραίνει περισσότερο το δέρμα. Το καλοκαίρι, είναι καλύτερο να κάνουμε ντους με κρύο νερό για να δροσιστεί το σώμα και να μην ξεραθεί το δέρμα. Η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε χαμηλά επίπεδα το καλοκαίρι αποτρέπει το δέρμα από την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τον κνησμό.

4. Μακιγιάζ για το ξηρό δέρμα το καλοκαίρι

Το δέρμα χρειάζεται να είναι καλά ενυδατωμένο για να παραμείνει το μακιγιάζ. Χρησιμοποιήστε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε μακιγιάζ. Αν είναι δυνατόν, παραλείψτε το foundation για να δώσετε χώρο στο δέρμα να αναπνεύσει και να αποφύγετε το φράξιμο των πόρων.

5. Καλύπτουμε την επιδερμίδα

Εκτός από το να φοράμε αντηλιακό, χρειάζεται να καλύπτουμε τα μέρη του σώματος και του προσώπου που εκτίθενται στον ήλιο. Φοράμε καπέλο με φαρδύ γείσο, μεγάλα γυαλιά ηλίου και ρούχα που καλύπτουν πλήρως το σώμα. Επίσης, επιλέγουμε χοντρά υφάσματα για να μπλοκάρουμε τις ακτίνες του ήλιου και έντονα χρώματα.

6. Χρησιμοποιούμε υγραντήρες

Τα κλιματιστικά, ειδικά η παρατεταμένη χρήση τους, ξηραίνουν το δέρμα, καθώς τείνουν να απορροφούν την υγρασία από τον αέρα. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε υγραντήρες στο σπίτι για να ρυθμίζουμε την υγρασία του αέρα, αν ζούμε σε μέρη με πολύ ξηρό και ζεστό καιρό.

7. Περισσότερο νερό

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε την ξηροδερμία το καλοκαίρι είναι να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Πίνοντας πολύ νερό ενυδατώνουμε το δέρμα από μέσα. Πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα για να βεβαιωθούμε ότι το δέρμα παίρνει την υγρασία που χρειάζεται.

Πηγή:

skinkraft.com/blogs/articles/dry-skin-in-summer

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2021/06/pws-antimetwpizoume-xiri-epidermida-kalokairi/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ