Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠως πρέπει να καθαρίζουμε τον καταψύκτη και τι πρέπει να προσέχουμε

Πως πρέπει να καθαρίζουμε τον καταψύκτη και τι πρέπει να προσέχουμε

Ο καθαρισμός του καταψύκτη έρχεται συνήθως στο τέλος της λίστας με τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε στην κουζίνα. Υποθέτουμε πολλοί από εμάς ότι ο καταψύκτης είναι αυτοκαθαριζόμενος, αλλά αυτό δεν ισχύει! Εάν χυθεί το φαγητό που βάζετε στον καταψύκτη, μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται η μυρωδιά από τον καταψύκτη σας. Εάν έχετε δυσάρεστες οσμές όταν ανοίγετε την πόρτα του καταψύκτη, ήρθε η ώρα να κάνετε έναν πολύ καλό καθαρισμό! Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τον καθαρίζουμε μόνο όταν μυρίζει άσχημα. Τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο θα πρέπει να κάνουμε απόψυξη με προσοχή όμως πάντα.


Υπάρχουν δύο τύποι καταψυκτών: Τα παλιά μοντέλα που πρέπει να ξεπαγώσουν πριν από τον καθαρισμό και νέα μοντέλα που δεν χρειάζονται ξεπάγωμα. Εάν έχετε ένα νέο μοντέλο καταψύκτη, θα χρειαστεί πολύ λιγότερος χρόνος για τον καθαρισμό. Εάν ο καταψύκτης σας είναι παλιό μοντέλο, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τον καθαρισμό και θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία απόψυξης για να αποτρέψετε την πλημμύρα της κουζίνας σας.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλή ιδέα να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα προτού ξεκινήσετε την επιχείρηση καθαρισμού:

  • Μάθετε εάν ο καταψύκτης σας ξεπαγώνει σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Οι καταψύκτες χωρίς δυνατότητα απόψυξης πρέπει να αδειάζονται, να αποσυνδέονται και να ξεπαγώνονται.
  • Ανοίξτε το καπάκι του καταψύκτη σας, μεταφέρετε το φαγητό στο ψυγείο και αφαιρέστε τα ράφια που πρέπει να πλυθούν ξεχωριστά.
  • Τοποθετήστε τα μπολ και τις πετσέτες κάτω από τον καταψύκτη για να διατηρήσετε τη ροή του νερού καθώς λιώνει ο πάγος.
  • Στραγγίξτε το νερό στα μπολ σε τακτά χρονικά διαστήματα και πιέστε το νερό από τις πετσέτες.
  • Με τη βοήθεια μιας πλαστικής ξύστρας πάγου, ξύστε απαλά τον υπόλοιπο πάγο. Όταν το κάνετε αυτό, προσέξτε να μην καταστρέψετε τον καταψύκτη.
  • Για να επιταχύνετε τη διαδικασία, τοποθετήστε ένα μπολ με ζεστό νερό στο κάτω μέρος του καταψύκτη και κλείστε το καπάκι. Για να το κάνετε αυτό, μην χρησιμοποιείτε ποτέ ηλεκτρικές συσκευές όπως στεγνωτήρα μαλλιών!

Η αιτία των κακών μυρωδιών στους καταψύκτες είναι συνήθως τα υπολείμματα που απομένουν στον πάγο, οπότε η απόψυξη θα εξαλείψει το πρόβλημα της οσμής.

Μετά την απόψυξη του καταψύκτη, βάλτε πλαστικά γάντια στα χέρια σας και προστατέψτε τα ρούχα σας. Τοποθετήστε πετσέτες και χαρτιά εφημερίδων μπροστά από τον καταψύκτη. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Για να καθαρίσετε καλά τα διάφορα ράφια απλά χρησιμοποιήστε λίγο ζεστό νερό σε συνδυασμό με μαγειρική σόδα ή ξύδι. Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε υλικά καθαρισμού που μπορεί να απελευθερώσουν βλαβερές ουσίες για τα τρόφιμα, αλλά, αν προτιμάτε, να βεβαιωθείτε ότι θα χρησιμοποιήσετε ένα που να μην είναι σκληρό και δεν θα δημιουργεί αφρό, έτσι ώστε να διευκολύνει το ξέπλυμα.
  • Καθαρίστε τα υπολείμματα απορρυπαντικού στον καταψύκτη με καθαρό ζεστό νερό και στεγνώστε τις εσωτερικές επιφάνειες με μια χαρτοπετσέτα ή ένα πανί κουζίνας.
  • Καθαρίστε τα ράφια με τον ίδιο τρόπο και τοποθετήστε τα ξανά στην κατάψυξη.
  • Σκουπίστε το εξωτερικό και το τμήμα λαβής του καταψύκτη.
  • Τοποθετήστε ξανά τα φαγητά στον καταψύκτη και συνδέστε τον στην πρίζα. Ποτέ μην καταψύχετε ευπαθή τρόφιμα, όπως κρέας, αφού ξεπαγώσουν. Ελέγξτε τις οδηγίες στις ετικέτες των τροφίμων που θα παγώσετε.

Εάν ο καταψύκτης σας εξακολουθεί να μυρίζει άσχημα μετά από αυτές τις διαδικασίες, βάλτε σε αυτό ένα μπολ με κόκκους καφέ. Καλύψτε το και αφήστε το όλη τη νύχτα.

Όπως κάθε είδος που χρησιμοποιείται, ο καταψύκτης λερώνεται και πρέπει να καθαρίζεται περιοδικά. Μεταξύ των αιτίων της μόλυνσης κατάψυξης χυμοί τροφίμων, υπολείμματα τροφίμων, ακατάλληλη συσκευασία αποθήκευσης.

Η λανθασμένη συσκευασία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που προκαλεί τη μόλυνση του καταψύκτη. Τα τρόφιμα που είναι αποθηκευμένα στον καταψύκτη αποθηκεύονται σε σφιχτά κλειστά στόματα στις σακούλες που ονομάζουμε σακούλες ψυγείου. Ορισμένα τρόφιμα αποθηκεύονται στην ειδική συσκευασία τους. Σκισμένες τσάντες, συσκευασίες οπών κ.λπ. αναγκάζει το νερό και τα κομμάτια τροφής να ρέουν και να χύνονται στον καταψύκτη.

Χυμένα υπολείμματα τροφίμων και διαρροή χυμών τροφίμων θα προκαλέσουν τη μόλυνση του καταψύκτη όταν δεν καθαρίζονται τακτικά. Ένα από τα λάθη που γίνονται σχετικά με την αποθήκευση τροφίμων είναι η τοποθέτηση του φαγητού στον καταψύκτη χωρίς συσκευασία. Τρόφιμα που δεν αποθηκεύονται στη σακούλα αποθήκευσης προκαλούν βρωμιά και οσμές στον καταψύκτη.

Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζεται ο καταψύκτης;

Εναπόκειται σε εσάς κάθε πότε θα καθαρίζετε τον καταψύκτη σας. Ωστόσο, πρέπει να πλένετε όλα τα μέρη τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και να κάνετε έναν τουλάχιστον πολύ καλό καθαρισμό.

Θα πρέπει να ελέγξετε τον καταψύκτη σας, ο οποίος προσφέρει μεγάλο χώρο αποθήκευσης, μία φορά το μήνα και να πετάξετε τα τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν λόγω κακής αποθήκευσης. Έτσι, αποτρέπετε την καταστροφή και άλλων τροφίμων. 

Tip: Μπορείτε να κολλήσετε ετικέτες με τις ημερομηνίες προετοιμασίας και τους χρόνους αποθήκευσης στα πακέτα. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να προσδιορίσετε τα τρόφιμα που έχουν λήξει πιο εύκολα.

Πηγή: https://tospitakimou.gr/simboules-gia-to-spiti/symvoyles-kathariotitas/pws-prepei-na-katharizoume-ton-katapsikti-ti-prepei-na-prosexoume/?fbclid=IwAR16B21i1chcVV7nbKt0bczyURU6f_79lZRhMNuvSS42wueh3-eiahwZjy4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ