Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠρέπει να αλλάζεις οδοντόβουρτσα κάθε φορά που αρρωσταίνεις;

Πρέπει να αλλάζεις οδοντόβουρτσα κάθε φορά που αρρωσταίνεις;

Έχεις ακούσει από πολλές πηγές πως η αλλαγή της οδοντόβουρτσας είναι must μετά από μερικούς μήνες. Πότε, όμως, είναι πέρα για πέρα απαραίτητη;


Η αλλαγή της οδοντόβουρτσας είναι κάτι που οι περισσότεροι αμελούμε. Πετάμε την παλιά μας οδοντόβουρτσα όταν πια είναι πολύ αργά κι έχουν περάσει αρκετοί μήνες

Πότε, όμως, είναι απαραίτητη η αλλαγή της οδοντόβουρτσας; Όταν αρρωσταίνεις; Ίσως νομίζεις πως αυτό βγάζει νόημα, επειδή τα μικρόβια που προκαλούν την ασθένεια θα μολύνουν την οδοντόβουρτσα όταν την χρησιμοποιήσεις. Ίσως να ανησυχήσεις ότι θα επανεμφανιστεί η ασθένεια όταν τη χρησιμοποιήσεις μόλις αναρρώσεις. Τα καλά νέα είναι ότι δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο!

Και τελικά είναι απαραίτητη η αλλαγή της οδοντόβουρτσας μετά από ένα κρυολόγημα;

Είναι αλήθεια ότι οι οδοντόβουρτσες μπορεί να φιλοξενήσουν κάποια μικρόβια, ωστόσο η έρευνα δεν έχει βρει στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να αρρωστήσεις και πάλι αν δεν αλλάξεις την οδοντόβουρτσα μετά από κάποια ασθένεια.

Το σώμα έχει ένα φυσικό αμυντικό σύστημα κατά των μικροβίων που ονομάζεται ανοσοποιητικό σύστημα. Είμαστε εκτεθειμένοι σε βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια συνεχώς, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να καταπολεμήσει την πλειοψηφία τους και δεν μας αρρωσταίνουν τις περισσότερες φορές.

Στην πραγματικότητα, το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύει την ανταπόκριση στο κρυολόγημα ή την γρίπη παράγοντας αντισώματα ενάντια στον ιό που εισβάλλει στον οργανισμό. Αυτά τα αντισώματα σε εμποδίζουν να αρρωστήσεις από τον ίδιο ιό δύο φορές. Ως εκ τούτου, τα μικρόβια από το κρυολόγημα ή την γρίπη που μεταφέρονται στην οδοντόβουρτσα, μετά από την ασθένεια δεν μπορούν να σε βλάψουν. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα μικρόβια που υπάρχουν στην οδοντόβουρτσα.

Το στόμα περιέχει πολλά βακτήρια που δεν παράγουν ασθένειες. Ωστόσο, συμβάλλουν στην τερηδόνα των δοντιών εάν τους επιτραπεί να αναπτυχθούν στα δόντια για πολλές ώρες. Το βούρτσισμα των δοντιών τα  απομακρύνει, έτσι ώστε το οξύ που παράγουν να μην βλάψει το σμάλτο των δοντιών. Μετά το βούρτσισμα, τα περισσότερα απομακρύνονται όταν ξεπλένεις την οδοντόβουρτσα.

Και ποιοι είναι οι κανόνες για την οδοντόβουρτσα;

  • Αντικατέστησε την οδοντόβουρτσά σου κάθε τρεις με τέσσερις μήνες ή και πιο νωρίς, να οι τριχούλες έχουν αρχίσει να φθείρονται. Τα παιδιά ίσως θα πρέπει να την αλλάζουν πιο συχνά από τους ενήλικες.
  • Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ίσως θα πρέπει να αλλάζουν την οδοντόβουρτσα πιο συχνά, ακόμη και μετά από ασθένειες.
  • Ξέπλυνε την οδοντόβουρτσα με νερό της βρύσης μετά τη χρήση και τοποθέτησέ την όρθια μέχρι να στεγνώσει.
  • Μην καλύπτεις την οδοντόβουρτσα και μην την αποθηκεύεις σε κλειστό δοχείο. Αυτό προάγει την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
  • Μην μοιράζεσαι την οδοντόβουρτσά σου.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/prepei-na-allazeis-odontovoyrtsa-kathe-fora-poy-arrostaineis/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ