Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ τρόπος που κρατάς το παιδί σου μπορεί να επικίνδυνος για την...

Ο τρόπος που κρατάς το παιδί σου μπορεί να επικίνδυνος για την υγεία του

Κανένας γονιός δεν έχει οδηγίες χρήσεις αλλά τα μαθαίνει όλα στην πορεία, ενημερώνεται από γιατρούς, διαβάζει βιβλία και κάνει ό,τι μπορεί για το καλό του παιδιού του. Κι ένα απ’ τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να κρατάς το παιδί. Αρχικά, όταν είναι νεογέννητο και δεν γνωρίζεις πώς ακριβώς να το κρατήσεις στα χέρια σου αλλά και λίγα χρόνια αργότερα. Και ο τρόπος που κρατάς το παιδί σου μπορεί να επικίνδυνος για την υγεία του.


Σύμφωνα με μια έρευνα, οι μητέρες που κρατούν το παιδί κοντά τους και το ακουμπούν πάνω τους, νιώθουν λιγότερο αγχωμένες. Αλλά είναι σημαντικός ο τρόπος που κρατάς το παιδί.

Όλοι φυσικά, προσέχουμε για να κρατήσουμε ένα παιδί στα χέρια μας αλλά μερικές φορές δεν γνωρίζουμε πως ο τρόπος που το κάνουμε είναι λάθος και ότι βλάπτουμε την υγεία του.

Ο τρόπος που κρατάς το παιδί σου μπορεί να επικίνδυνος για την υγεία του

Κάτω από τις μασχάλες

τρόπος που κρατάς το παιδί

Όταν κρατάς ένα μωρό είναι σημαντικό να του παρέχεις υποστήριξη στο κεφάλι. Τα νεογνά δεν έχουν αναπτύξει μυς του λαιμού. Θα μπορούσαν να κινήσουν ξαφνικά το κεφάλι τους, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει δυσκολίες στην αναπνοή και τραυματισμούς εάν ο λαιμός τους δεν υποστηρίζεται σωστά.

Δεν μπορούν να στηρίξουν το κεφάλι τους από μόνα τους μέχρι 4-6 μηνών.

Μάρσιπος για τα παιδιά

τρόπος που κρατάς το παιδί

Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις τον τρόπο για να το κάνεις. Είναι απαραίτητο τα πόδια του μωρού να υποστηρίζονται από τον μάρσιπο και να κρατούνται με τον ίδιο τρόπο που η μητέρα κρατά το μωρό. Στη συνέχεια, οι αρθρώσεις θα παραμείνουν στη θέση τους και η σπονδυλική στήλη δεν θα υποστεί βλάβη.

Διαφορετικά, αν τα πόδια του παιδιού κρέμονται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες ισχίου όπως δυσπλασία.

Το κεφάλι του μωρού στον ώμο

τρόπος που κρατάς το παιδί

Αν κρατάς το παιδί σου στο στήθος σου, τότε πρέπει να δώσεις σημασία στο σημείο του προσώπου, το οποίο πρέπει να είναι πάνω από τον ώμο.

Αν ακουμπά στον ώμο, τότε θα έχει δυσκολίες στην αναπνοή ενώ μπορεί να εισέλθει τίποτα στο στόμα του.

Δεν αλλάζεις πλευρά

τρόπος που κρατάς το παιδί

Είναι επίσης, αναγκαίο να αλλάζεις πλευρές όταν κρατάς το παιδί. Όπως είπαμε, ο λαιμός του μωρού είναι ακόμη αδύναμος και γι΄αυτό είναι σημαντικό οι μυς να αναπτυχθούν και από τις δύο μεριές.

Διαφορετικά, οι μύες του αυχένα στη μια πλευρά μπορεί να αναπτυχθούν λιγότερο και το παιδί θα μπορούσε να έχει προβλήματα με το να γυρίσει το κεφάλι.

Το κρατάς… «ανάποδα»

τρόπος που κρατάς το παιδί

Δεν είναι καλό να κρατάς το παιδί σου με το πρόσωπό του προς τα έξω, αλλά θα πρέπει να το έχεις γυρισμένο προς τα εσένα, ώστε να έχεις καλύτερα τον έλεγχο.

Εκτός από αυτό, δημιουργείται πίεση στην σπονδυλική τους στήλη και τα πόδια τους δεν έχουν τη σωστή υποστήριξη. Γι΄αυτό και είναι προτιμότερο να κρατάς το παιδί σου γυρισμένο προς τα εσένα με υποστήριξη στα πόδια και στην πλάτη.

Τραβάς το χέρι του

παιδί illustration

Μην τραβάς το παιδί από το χέρι γιατί του δημιουργείς εξάρθρωση αγκώνα. Και αυτή η κατάσταση είναι συχνή στα παιδιά έως 5 ετών.

Όταν τραβάς το παιδί ή όταν κάνετε διάφορα παιχνίδια, τότε αυτό του δημιουργεί πρόβλημα. Όταν τα παιδιά φτάσουν τα 5 έτη, τότε τα οστά τους γίνονται πιο ισχυρά.

Πηγή: https://ipop.gr/tips/o-tropos-poy-kratas-to-paidi-soy-mporei-na-einai-epikindynos-gia-tin-ygeia-toy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ