Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΟριακή(Μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας - Αίτια και θεραπεία

Οριακή(Μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας – Αίτια και θεραπεία

Η οριακή διαταραχή της προσωπικότητας (BPD) είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ρύθμισης των συναισθημάτων. Σύμφωνα με διάφορες διαδικτυακές πηγές, αυτή η διαταραχή επηρεάζει τις γυναίκες κυρίως κατά την εφηβεία.


Οι ασθενείς με BPD επιδεικνύουν συνεχή συναισθηματική αστάθεια και αγωνία που τους κρατάει σε μια κατάσταση απελπισίας. Ο στόχος της θεραπείας της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι να βοηθήσει τους ασθενείς τελικά να αποκτήσουν σταθερότητα και να ζήσουν μία παραγωγική ζωή. Οι άνδρες και οι γυναίκες που κάνουν θεραπεία για τη Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας συνήθως χρειάζονται εκτεταμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων τακτικών συνεδριών ψυχοθεραπείας και περιοδικής επαναξιολόγησης από ψυχίατρο και προσαρμογής της φαρμακευτικής θεραπείας όταν είναι απαραίτητο.

Ο πιο σημαντικός στόχος της θεραπείας της Οριακής Διαταραχής προσωπικότητας είναι να βοηθήσει τον ασθενή να αποκτήσει τον έλεγχο των παρορμήσεων που μπορεί να προκαλέσουν αυτοτραυματισμό ή ακόμα και αυτοκτονία. Αυτοί οι ασθενείς έχουν μεγάλες ασταθείς συναισθηματικές εναλλαγές διάθεσης λόγω άγχους ή σημαντικών γεγονότων της ζωής και θα πρέπει πάντα να παρακολουθούνται στενά κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου. Συχνά σύντομες περίοδοι ψύχωσης συνοδεύουν τις εναλλαγές της διάθεσης και ο ασθενής χάνει την επαφή με την πραγματικότητα. Ο ναρκισσισμός είναι επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό της οριακής διαταραχής προσωπικότητας και η διατήρηση των διαπροσωπικών σχέσεων είναι δύσκολη λογω και της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Οι ασθενείς με BPD είναι πολύ ελεγκτικοί, συνεχώς ανασφαλείς και αμφισβητούν τους ανθρώπους που συναντούν. Είναι γρήγοροι στο να ξεκινήσουν σχέσεις, αλλά σύντομα απογοητεύονται γιατί έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Όταν απειλούνται με εγκατάλειψη τα συμπτώματα επιταχύνονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοτραυματισμό ή απόπειρα αυτοκτονίας. Η θεραπεία της οριακής διαταραχής της προσωπικότητας προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των επεισοδίων και να σταθεροποιήσει τις εναλλαγές της διάθεσης και την ακανόνιστη συμπεριφορά.

Η ακριβής αιτία της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως ένα τραυματικό γεγονός της ζωής ή γενετικές επιρροές. Η ψυχοθεραπεία είναι η βασική θεραπεία της Οριακής Διαταραχής προσωπικότητας, η οποία μπορεί να είναι πολύ δύσκολη για τον θεραπευτή, επειδή υπάρχει πάντα η απειλή του αυτοακρωτηριασμού ή της αυτοκτονίας. Η επιτυχής θεραπεία της οριακής διαταραχής της προσωπικότητας περιλαμβάνει επίσης τα σωστά φάρμακα για τον έλεγχο των εναλλαγών της διάθεσης. Διάφορα αντικαταθλιπτικά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την BPD επισκεφθείτε www.psychcentral.com ή www.remedyfind.com, καθώς και την Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια στο www.nami.org. Η θεραπεία της οριακής διαταραχής της προσωπικότητας μπορεί να είναι επιτυχής και οι ασθενείς μπορούν να επιτύχουν σταθερότητα στη ζωή τους με καλά φάρμακα και προηγμένες θεραπείες, αλλά χρειάζονται πάντα βοήθεια από τον ειδικό και την οικογένεια.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ