Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΜύρτιλα: Θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτική αξία

Μύρτιλα: Θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτική αξία

Τα μύρτιλα είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και διαιτητικών ινών. Η περιεκτικότητα σε θερμίδες των μύρτιλων είναι σχετικά χαμηλή, καθιστώντας τα μια φανταστική προσθήκη σε οποιοδήποτε γεύμα ή σνακ. Ενώ η ακριβής ποσότητα των θερμίδων ποικίλλει ελαφρώς ανάλογα με την ποικιλία, κατά μέσο όρο μια μερίδα μύρτιλα περιέχει μόνο 80 θερμίδες.


Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα, τα μύρτιλλα είναι μια πηγή ισχύος. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, με ένα φλιτζάνι να παρέχει περίπου το 24% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Αποτελούν επίσης καλή πηγή καλίου και ασβεστίου. Επιπλέον, τα μύρτιλα είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, που περιέχουν περίπου 3,5 γραμμάρια ανά φλιτζάνι.

Όσον αφορά τη διατροφική αξία, τα μύρτιλα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, στην καταπολέμηση ασθενειών και στην προστασία από τη βλάβη των ιστών. Τα μύρτιλα περιέχουν επίσης πολυάριθμες φυτοχημικές ουσίες που πιστεύεται ότι βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τα μύρτιλα είναι απίστευτα ευέλικτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα. Μπορούν να αναμειχθούν σε smoothies, να προστεθούν σε πλιγούρι βρώμης ή γιαούρτι, ή ακόμα και να ψηθούν σε κέικ. Η γλυκιά τους γεύση και η ζουμερή υφή τους τα καθιστούν ένα εξαιρετικό σνακ για να το προσθέσετε σε μια υγιεινή διατροφή.

Συμπερασματικά, τα μύρτιλα είναι ένα θρεπτικό φρούτο γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτά τα διατροφικά οφέλη, είναι καλύτερο να τρώτε μια ποικιλία από μούρα σε μια σειρά από πιάτα. Με τις χαμηλές θερμίδες τους και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, τα μύρτιλα είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε πρόγραμμα γευμάτων.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ