Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΜύκητες στα νύχια των ποδιών: Που οφείλονται και πως αντιμετωπίζονται οι υποτροπές

Μύκητες στα νύχια των ποδιών: Που οφείλονται και πως αντιμετωπίζονται οι υποτροπές

Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών, γνωστός και ως ονυχομυκητίαση, είναι μια κοινή πάθηση που προκαλείται από μυκητιασική λοίμωξη στα νύχια. Χαρακτηρίζεται από τον κίτρινο ή καφέ αποχρωματισμό και πάχυνση των νυχιών. Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο γύρω από τα νύχια. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εύθραυστα, εύθρυπτα ή κουρελιασμένα νύχια.


Μία από τις πιο κοινές αιτίες του μύκητα των νυχιών των ποδιών είναι ένας μύκητας που ονομάζεται δερματόφυτα, ο οποίος βρίσκεται σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως τα αποδυτήρια, το κατάστρωμα της πισίνας και τα ντους. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν έκθεση σε σπόρια μυκήτων στο περιβάλλον, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ορισμένα φάρμακα.

Για τη διάγνωση του μύκητα των νυχιών των ποδιών, ο γιατρός σας θα επιθεωρήσει τα νύχια και μπορεί να πάρει ένα δείγμα ιστού για να το στείλει σε εργαστήριο για περαιτέρω αξιολόγηση. Μετά τη διάγνωση, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συνταγογραφήσει ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο ή θα σας συστήσει ένα που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή.

Εάν είχατε μύκητες στα νύχια των ποδιών στο παρελθόν και είστε επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι πρόληψης για να μειωθούν οι πιθανότητες μελλοντικών εξάρσεων. Το να διατηρείτε τα πόδια σας στεγνά, να πλένετε τακτικά τα πόδια σας και να φοράτε υποστηρικτικά παπούτσια που επιτρέπουν στα πόδια σας να αναπνέουν μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την πρόληψη των υποτροπών. Επιπλέον, κρατήστε τα νύχια των ποδιών σας κομμένα και χρησιμοποιήστε απολυμαντικό σαπούνι ή αντιμυκητιακή σκόνη εάν χρειάζεται.

Τέλος, εάν ο μύκητας των νυχιών στα πόδια σας συνεχίζει να εμφανίζεται, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα διαφορετικό τοπικό αντιμυκητιασικό φάρμακο, από του στόματος αντιμυκητιασικό φάρμακο ή θεραπεία με λέιζερ.

Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών είναι μια κοινή πάθηση και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη βοήθεια αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Ωστόσο, εάν η κατάσταση συνεχίζει να εμφανίζεται, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να βρείτε την καλύτερη δυνατή λύση. Ακολουθώντας προληπτικά μέτρα, όπως το να διατηρείτε τα πόδια καθαρά και στεγνά και να φοράτε υποστηρικτικά παπούτσια, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση της επανεμφάνισης του μύκητα των νυχιών.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ