Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜύθος ή αλήθεια; Ισχύει ότι όσο μεγαλώνουμε, οι αλλεργίες αντί να εξασθενούν...

Μύθος ή αλήθεια; Ισχύει ότι όσο μεγαλώνουμε, οι αλλεργίες αντί να εξασθενούν και να «φεύγουν», χειροτερεύουν;

Μια από τις πιο συνηθισμένες δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η αλλεργία, μια κατάσταση που προκαλεί μια έντονη αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες που βρίσκονται στο φυσικό μας περιβάλλον, οι οποίες είναι συνήθως αβλαβείς. Αν είσαι από εκείνους που πιστεύει πως μπορεί να αναπτύξει αλλεργίες ή ακόμη και να του επιδεινωθούν οι υπάρχουσες με την πάροδο του χρόνου, δεν έχεις εντελώς άδικο.


Υποφέρεις από εποχιακές αλλεργίες; Ίσως φταίει που δεν καθαρίζεις σωστά το σπίτι σου!

Αλλεργίες και ηλικία: Γιατί οι αλλεργίες μπορεί να επιδεινωθούν όσο μεγαλώνει κανείς;

Χρόνια έκθεση σε αλλεργιογόνα

 

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι τα συμπτώματά σε έπληξαν ξαφνικά, να ξέρεις πως χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθούν οι αλλεργίες. Στην περίπτωση των αλλεργιογόνων σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να μην εμφανίσεις συμπτώματα για αρκετά χρόνια μέχρι να «νικήσει» το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Ωστόσο, από τη στιγμή που υποφέρεις ήδη από αλλεργίες, η συνεχής έκθεση στο αλλεργιογόνο μπορεί να επιδεινώσει την αλλεργία αυτή με την πάροδο του χρόνου.

Αλλαγές στο ανοσοποιητικό σου σύστημα

αλλεργίες και ηλικία

Freepik

Με την ηλικία, το ανοσοποιητικό σου σύστημα αλλάζει, γεγονός που μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανεκτικότητά σου στα αλλεργιογόνα.

Έρευνες αναφέρουν ότι η ανοσολογική λειτουργία – συμπεριλαμβανομένων των άμυνων εναντίον των λοιμώξεων, φλεγμονών και αλλεργικών αντιδράσεων – μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Και αυτό μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώσει τις αλλεργίες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

 

Κλιματική Αλλαγή

Όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τα καιρικά μοτίβα χρόνο με το χρόνο, μπορεί επίσης να επηρεάσει και τις αλλεργίες.

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος: Οι μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός της γύρης είναι υψηλότερος όταν είναι πιο ζεστός ο καιρός και όταν τα επίπεδα CO2 είναι υψηλότερα.. Και οι θερμότερες θερμοκρασίες μπορούν να έχουν διπλό αποτέλεσμα: να ενεργοποιήσουν νωρίτερα την έναρξη των αλλεργιών καθώς και να καθυστερήσει το τέλος τους.

Από την άλλη, ορισμένες αλλεργίες βελτιώνονται με την ηλικία

Ενώ υπάρχει πιθανότητα οι αλλεργίες να επιδεινωθούν με την ηλικία, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο και οι αλλεργίες να υποχωρήσουν.

Παραμένει άγνωστο ωστόσο γιατί μερικοί άνθρωποι ξεπερνούν τις αλλεργίες της άνοιξης και άλλοι όχι. Η ηλικία στην οποία ξεκίνησαν για πρώτη φορά να εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

Όσο νεότερος είναι κανείς όταν ξεκινούν τα συμπτώματά του, τόσο πιο πιθανό είναι να τα ξεπεράσει καθώς μεγαλώνει. Σε μια μελέτη, το 85 τοις εκατό των ανθρώπων που άρχισαν να έχουν αλλεργική ρινίτιδα πριν από την ηλικία των 5 ετών ξεπέρασαν τις αλλεργίες τους στην ηλικία των 40, σε σύγκριση με το 39 τοις εκατό των ατόμων με εμφάνιση αλλεργιών μετά την ηλικία των 20 ετών.

 

 

Tags : Health

Αγγελίνα Μάνου 11 September 2022

Πηγή: https://ipop.gr/health/mythos-i-alitheia-ischyei-oti-oso-megalon/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ