Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΜπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο μέσω της διατροφής;

Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο μέσω της διατροφής;

Η απάντηση, αποδεικνύεται, είναι ένα ηχηρό ναι – και όχι.


Σίγουρα μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που το σώμα σας μεταβολίζει την πρόσληψη τροφής και θρεπτικών συστατικών με το τι τρώτε και τον τρόπο που το τρώτε. Αλλά όσον αφορά την πραγματική επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Υπάρχουν δύο τύποι χρόνου – ο χρονολογικός χρόνος και ο βιολογικός χρόνος. Η χρονολογική ώρα είναι η ώρα που περνά σε ένα ρολόι ή ημερολόγιο. Ο βιολογικός χρόνος είναι ο χρόνος που περνά μέσα στο σώμα μας.

Είναι η διαφορά μεταξύ του πόσο χρονών είστε χρονολογικά (ας πούμε, 30) και του πόσο χρονών είστε βιολογικά (που μπορεί να είναι πιο κοντά στα 20 ή 25).

Η διαδικασία γήρανσης καθορίζεται πρωτίστως από τον βιολογικό μας χρόνο. Και ενώ ο χρονολογικός χρόνος είναι μια σταθερή –βαδίζει πάντα προς τα εμπρός με τον ίδιο ρυθμό– ο βιολογικός χρόνος δεν είναι.

Με άλλα λόγια, τα βιολογικά μας ρολόγια μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τις επιλογές διατροφής μας.

Έτσι, ενώ δεν μπορείτε να γυρίσετε πίσω τα χέρια του χρόνου, μπορείτε να επηρεάσετε τον ρυθμό με τον οποίο γερνά το σώμα σας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές διατροφής που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης:

1. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και βοηθούν στη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού.

2. Τρώτε λιγότερη ζάχαρη.

Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή και γλυκοζυλίωση, η οποία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση.

3. Τρώτε περισσότερα υγιεινά λιπαρά.

Τα υγιή λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς, βοηθούν στη διατήρηση του δέρματος ενυδατωμένο και ελαστικό.

4. Τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή νέων κυττάρων και την επισκευή των κατεστραμμένων. Βοηθά επίσης να διατηρηθούν δυνατοί οι μύες και να αποτραπεί η απώλεια οστικής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία.

5. Πίνετε άφθονο νερό.

Το νερό βοηθά στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας όλων των συστημάτων του σώματος. Βοηθά επίσης στην αποβολή των τοξινών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση.

Η πραγματοποίηση αυτών των διατροφικών αλλαγών μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και στη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας του σώματός σας για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ