Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜπορεί ένα κατοικίδιο να αντικαταστήσει ένα παιδί; Όλο και περισσότεροι νέοι επενδύουν...

Μπορεί ένα κατοικίδιο να αντικαταστήσει ένα παιδί; Όλο και περισσότεροι νέοι επενδύουν σε ένα διαφορετικό μοντέλο οικογένειας

Με τα ποσοστά γονιμότητας να μειώνονται στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, πολλοί ειδικοί έχουν αναζητήσει διάφορες αιτίες που οδηγούν σε αυτό το πρόβλημα: ανεργία, χαμηλό εισόδημα, υπερβολικό κόστος στέγασης κλπ. Μια από τις πιο παράξενες αλλά ταυτόχρονα θεμελιωμένες θεωρίες είναι αυτή που λέει ότι τα νέα ζευγάρια αντικαθιστούν την οικογένεια με τα κατοικίδια. Και έτσι γεννάται το ερώτημα, μπορεί ένα κατοικίδιο να αντικαταστήσει ένα παιδί;


 

Μπορεί ένα κατοικίδιο να αντικαταστήσει ένα παιδί;

Πράγματι καθώς τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται, το ποσοστό των υιοθεσιών κατοικίδιών έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με δεδομένα της Αμερικής, οι ιδιοκτήτες σκύλου αυξήθηκαν από 157.000.000 σε 212.000.000 μέσα σε διάστημα 5 ετών. Ταυτόχρονα, τα έξοδα για την ανατροφή ενός κατοικίδιου αυξάνονται συνεχώς σύμφωνα με έρευνες.

 

H Lisa Rochow και ο Cameron Wheeler είναι ένα νέο ζευγάρι που ζει στο Michigan. Έχουν αποφασίσει: δεν θα κάνουν παιδιά. Οι δυο τους και το 9 μηνών κουτάβι τους που μόλις υιοθέτησαν αποτελούν για τους ίδιους μια πλήρη οικογένεια. “Νιώθω ότι θα άφηνα πολύ από τη ζωή μου για να γίνω γονιός”, λέει η Rochow. “Αυτό θα κοστίσει χρήματα, θα κοστίσει χρόνο, θα κοστίσει πράγματα που θέλουμε να κάνουμε”. Αλλά το θέμα της αντικατάστασης του παιδιού με ένα κατοικίδιο είναι αμφιλεγόμενο ακόμα και στην κοινότητα των ζευγαριών που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν το κατοικίδιό τους σαν μέλος της οικογένειας. Αυτό συμβαίνει συνήθως με τους ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά ενώ αντίθετα σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα με παιδιά αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια περισσότερο ως ιδιοκτησία τους παρά ως μέλη της οικογένειας.

μπορεί ένα κατοικίδιο να αντικαταστήσει ένα παιδί;

Unsplash

Με τον γάμο να μπαίνει πλέον αργά στην ζωή των νέων, οι περισσότεροι περνούν σημαντικά λιγότερα χρόνια της ζωής τους σε συνθήκη γάμου απ’ ότι οι προηγούμενες γενιές. Για ορισμένους ιδιοκτήτες, τα κατοικίδια αντικαθιστούν τα παιδιά σε αυτήν την φάση της ζωής τους. Αλλά για πολλούς, η συντροφιά που παρέχεται από ένα κατοικίδιο ζώο αντικαθιστά τον σύζυγο και όχι το παιδί.

Τα κατοικίδια ζώα περιγράφονται συχνά ως παρέα, συντροφικότητα, συναισθηματική υποστήριξη, ασφάλεια ή αίσθημα «σπιτιού» από τα άτομα που τα αντιμετωπίζουν σαν παιδιά τους : αλλά αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά που περιγράφουν ένα παιδί. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που περιγράφουν έναν σύζυγο ή μια σύζυγο. Με τη νέα γενιά να αναβάλλει τη δέσμευση του γάμου για οποιονδήποτε λόγο, η ανάγκη για έναν αξιόπιστο σύντροφο που δεσμεύεται να μείνει για πάντα πλάι σου μπορεί απλά να μεταφερθεί σε κατοικίδια και όχι σε έναν ανθρώπο.

Με άλλα λόγια, πιθανότατα υπάρχουν δύο ξεχωριστές συνδέσεις μεταξύ της μητρότητας και της πατρότητας και της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων: η αύξηση της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων μπορεί να αντικαταστήσει σε κάποιο βαθμό την οικογένεια, αλλά είναι περισσότερο εμφανές ότι οι νέοι ωθούνται από πολλούς παράγοντες να καθυστερήσουν το γάμο και έτσι περνούν περισσότερα χρόνια μοναξιάς, χωρίς συντροφιά. Ως αποτέλεσμα, επενδύουν σε έναν πραγματικά πιστό σύντροφο: ένα κατοικίδιο.

 

Tags : pets

Αμαλία Σοφιανοπούλου 16 September 2021

Πηγή: https://ipop.gr/pets/mporei-ena-katoikidio-na-antikatasti/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ