Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΈρευνα: Μοναξιά και κατάθλιψη μας γερνούν πιο γρήγορα από το κάπνισμα

Έρευνα: Μοναξιά και κατάθλιψη μας γερνούν πιο γρήγορα από το κάπνισμα

Δεν είναι μυστικό ότι η μοναξιά και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική και σωματική μας υγεία. Αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι συνθήκες μπορεί επίσης να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.


Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 3.600 άτομα που συμμετείχαν στην αγγλική διαχρονική μελέτη της γήρανσης. Διαπίστωσαν ότι η μοναξιά και η κατάθλιψη συνδέονται με την επιτάχυνση της γήρανσης, όπως μετρήθηκε από το μήκος των τελομερών των συμμετεχόντων.

Τα τελομερή είναι τα προστατευτικά καλύμματα στο τέλος των χρωμοσωμάτων μας που βοηθούν να διατηρηθεί το DNA μας σταθερό. Μειώνονται όσο μεγαλώνουμε και αυτό το μικρό μήκος έχει συνδεθεί με ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μοναχικοί και καταθλιπτικοί συμμετέχοντες είχαν πιο κοντά τελομερή από εκείνους που δεν ήταν μόνοι ή καταθλιπτικοί. Αυτό ίσχυε ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μήκος των τελομερών, όπως η ηλικία, το κάπνισμα και οι συνθήκες υγείας.

«Η μελέτη μας παρέχει μερικές από τις πρώτες ενδείξεις ότι η μοναξιά και η κατάθλιψη μπορεί να συμβάλλουν στη βιολογική γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Johnathan Leung. «Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα καθώς υποδηλώνει ότι αυτές οι ψυχολογικές καταστάσεις μπορεί να προάγουν τη γήρανση όχι μόνο διανοητικά αλλά και σωματικά».

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία των κοινωνικών συνδέσεων για την υγεία μας. «Η μοναξιά και η κατάθλιψη είναι σημαντικά ζητήματα δημόσιας υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε ο Δρ Leung. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις για τη μείωση της μοναξιάς και της κατάθλιψης μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης».

Εάν νιώθετε μοναξιά ή κατάθλιψη, απευθυνθείτε σε έναν φίλο, μέλος της οικογένειας ή θεραπευτή. Υπάρχουν επίσης πολλές διαθέσιμες ομάδες υποστήριξης στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ