Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜε αυτούς τους τρόπους θα κρατήσεις το σπίτι σου ζεστό (και θα...

Με αυτούς τους τρόπους θα κρατήσεις το σπίτι σου ζεστό (και θα εξοικονομήσεις χρήματα) αυτόν τον χειμώνα

Εάν αισθάνεσαι και εσύ ένα ρίγος κάθε φορά που ανοίγεις έναν λογαριασμό ρεύματος, σε νιώθουμε απόλυτα. Με την αύξηση της ανώτατης τιμής της ενέργειας, τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνουμε έναν απολογισμό της τρέχουσας ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη βελτιώσουμε. Είναι όμως στην πραγματικότητα εφικτό να διατηρείς ένα ζεστό σπίτι τον χειμώνα χωρίς να πληρώσεις μία περιουσία; Με ορισμένες έξυπνες αλλαγές μπορείς!


Ζεστό σπίτι τον χειμώνα: Χρήσιμα tips που θα σε σώσουν

Χρησιμοποίησε σοφά τις κουρτίνες σου

Η θερμότητα από τον ήλιο είναι δωρεάν, γι’ αυτό αξιοποίησέ την στο έπακρο. Άνοιξε τις κουρτίνες σου και άσε το φως του ήλιου να μπει κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αξιοποιήσεις αυτή τη θερμότητα. Όταν βραδιάσει, κλείσε τις κουρτίνες, οι οποίες λειτουργούν ως άλλο ένα στρώμα μόνωσης και διατηρούν τη ζεστασιά στα δωμάτιά σου. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν διαρροές ή κενά, έτσι ώστε ο ζεστός αέρας να μπορεί να παραμείνει μέσα και ο κρύος αέρας έξω.

Freepik

Χρησιμοποίησε χρονοδιακόπτες στην κεντρική σου θέρμανση

Ο προγραμματισμός του λέβητα να ανάβει τη θέρμανση λίγο νωρίτερα – Πχ. 30 λεπτά νωρίτερα πριν ξυπνήσεις το πρωί –σε χαμηλότερη θερμοκρασία όμως, είναι φθηνότερος από το να τον ανάψεις την ώρα που τον χρειάζεσαι, σε υψηλότερη θερμοκρασία. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας λέβητας θερμαίνεται με σταθερή ταχύτητα είτε ρυθμίσεις τον θερμοστάτη στους 20°C είτε στους 30°C. 

Εξαέρωσε τα καλοριφέρ σου

Καλό θα ήταν να κάνεις έναν έλεγχο στα καλοριφέρ σου και να δεις αν θερμαίνονται πλήρως. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, πιθανόν να πρέπει να μάθεις πώς να εξαερώνεις ένα καλοριφέρ. Ακούγεται περίπλοκο, αλλά στην ουσία το μόνο που γίνεται είναι η απελευθέρωση του παγιδευμένου αέρα στην κορυφή, που εμποδίζει το ζεστό νερό να ανέβει. Απλώς χρησιμοποίησε ένα κλειδί εξαέρωσης για να ανοίξεις τη μικρή βαλβίδα στο επάνω μέρος του. Θα ακούσεις το σφύριγμα του αέρα και μόλις δεις μια στάλα νερό, μπορείς να το κλείσεις ξανά.

Χρησιμοποίησε το φούρνο για να ζεστάνεις το σπίτι

Μόλις βγει το φαγητό από τον φούρνο, συνήθως τείνουμε να κλείνουμε ξανά την πόρτα του. Γιατί όμως να σπαταλάμε αυτή τη θερμότητα. Αντ’ αυτού, άφησε την πόρτα του φούρνου σου ανοιχτή και έτσι η θερμότητα θα μεταφερθεί αργά στην κουζίνα σου, γεγονός που θα σε βοηθήσει να κρατήσεις το σπίτι ζεστό όσο τρως. Και, φυσικά, φρόντισε να κρατήσεις τα παιδιά μακριά από την πόρτα.

Αναδιάταξη των επίπλων

Το να εμποδίζεις τα καλοριφέρ με καναπέδες ή κρεβάτια μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη θερμοκρασία του δωματίου σου, επομένως ίσως είναι καιρός για μία αναδιάταξη του χώρου. Βεβαιώσου ότι έχεις ξεμπλοκάρει τυχόν καλοριφέρ και οργάνωσε τα έπιπλά σου έτσι ώστε το δωμάτιο να είναι ανοιχτό και να θερμαίνεται εύκολα.

Το κόλπο είναι να τοποθετήσεις μεγάλα έπιπλα όπως το κρεβάτι, ο καναπές και το γραφείο αρκετά κοντά στο καλοριφέρ για να επωφεληθείς από τη θερμότητα, αλλά με αρκετό χώρο για να κυκλοφορεί η ζέστη μέσα στο δωμάτιο. 

Πρόσθεσε κεριά

Unsplash

Τα κεριά κάνουν αμέσως ένα δωμάτιο πιο ζεστό και παρόλο που δεν είναι αρκετά ισχυρά για να ζεστάνουν ένα δωμάτιο από μόνα τους, σίγουρα μπορούν να κάνουν τις γύρω περιοχές λίγο πιο ζεστές. Μπορείς να διαμορφώσεις τα κεριά ομαδοποιώντας τα μαζί στο τραπεζάκι του καφέ ή δίπλα στο τζάκι του σαλονιού σου, έτσι ώστε να εκπέμπουν επιπλέον θερμότητα όταν καίγονται. Θα νιώσεις πολύ πιο άνετα να κουκουλώνεσαι στον καναπέ όταν κάποια κεριά υπάρχουν εκεί τριγύρω. 

Στρώσε το πάτωμα με χαλιά

Αν θέλεις μια γρήγορη λύση για να ζεστάνεις ένα δωμάτιο βρες ένα ή δύο χαλιά και στρώσε το πάτωμα. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών χαλιά άλλωστε, έτσι δεν θα χρειαστεί να ψάξεις πολύ για να βρεις το τέλειο σχέδιο για να καλύψεις μια μεγαλύτερη επιφάνεια.

Το μαλλί είναι φυσικός μονωτήρας, επομένως ένα χαλί με αυτό το υλικό είναι ιδανικό. Μέρος της μονωτικής ιδιότητας του μαλλιού είναι η ικανότητα να εξισορροπεί την υγρασία σε ένα δωμάτιο καθώς οι ίνες απορροφούν και απελευθερώνουν τους υδρατμούς.

 

Tags : Home

Φελίτσια Μακοβεϊ 6 January 2023

Πηγή: https://ipop.gr/lifestyle/chrisima-tips-gia-na-kratiseis-to-spiti-soy-zesto-kai-na-exoikonomiseis-chrimata-ayton-ton-cheimonahttps-ipop-gr-wp-admin-post-phppost363603actionedit/?fbclid=IwAR2pEH0p-dqMHR8Acl6XR5z9awIjyG1977ZTOSf1tK4s1tHmBmDb7BOlFxY

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ