Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΜελέτη: Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου

Μελέτη: Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου

Μια νέα μελέτη από ερευνητές, διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά των καρδιακών προσβολών. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One, εξέτασε δεδομένα σε 16.985 ενήλικες και βρήκε μια σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης D και μειωμένου κινδύνου καρδιακής προσβολής.


Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D (πάνω από 30 ng/ml) είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από εκείνα με χαμηλότερα επίπεδα (κάτω από 20 ng/ml). Αυτό ισχύει ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, οι συνήθειες καπνίσματος και άλλες υπάρχουσες συνθήκες υγείας.

Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που λαμβάνεται κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο ή μέσω ορισμένων τροφών. Έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει μια πιθανή προστατευτική δράση κατά της καρδιακής προσβολής. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η σωστή πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής στον γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε αυτήν τη μελέτη δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από άλλους παράγοντες τρόπου ζωής ή διατροφής. Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί η βιταμίνη D μπορεί να έχει αυτή την ευεργετική επίδραση, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών και τυχόν σχετικών παραγόντων κινδύνου.

Αν και αυτή η μελέτη είναι πολλά υποσχόμενη, χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Μέχρι τότε, απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση και επαλήθευση. Εν τω μεταξύ, τα άτομα θα πρέπει να στοχεύουν στην επαρκή έκθεση στον ήλιο ή να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D προκειμένου να διατηρούν τα βέλτιστα επίπεδα της θρεπτικής ουσίας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ