Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαθήματα ηγεσίας: Μπορεί ένα «αφεντικό» να γίνει ηγέτης;

Μαθήματα ηγεσίας: Μπορεί ένα «αφεντικό» να γίνει ηγέτης;

Είσαι αφεντικό ή ηγέτης; Ποια είναι η λεπτή διαχωριστική γραμμή που ξεκαθαρίζει αυτούς τους δύο ανθρώπους; Αν σήμερα σου έχει ανατεθεί μια υψηλόβαθμη θέση ή αν έχεις ξεκινήσει κάτι δικό σου από το μηδέν και έχεις μια ομάδα που δουλεύει σε αυτήν την εταιρεία, ίσως θα ήθελες να έχεις ξεκάθαρα τα σημεία που ξεχωρίζει τον ηγέτη από απλώς τον εργοδότη ή τον επικεφαλής. Και τελικά θα απαντηθεί και το αιώνιο ερώτημα αν leader γεννιέσαι ή γίνεσαι;


Πώς είναι ένας ηγέτης;

Ηγέτης είναι αυτός ο οποίος καθοδηγεί αποτελεσματικά την ομάδα του χωρίς να δημιουργεί συναισθήματα άγχους, φόβου, «εξουσίας». Ένας καλός ηγέτης, επηρεάζει, εμπνέει και καθοδηγεί τα μέλη της ομάδας του απλώς όντας ο εαυτός τους.

 

Οι σπουδαίοι ηγέτες ενσωματώνουν βασικές στρατηγικές, όπως την ανάθεση, το να είναι προσεκτικοί, να διευκολύνουν την ανοιχτή επικοινωνία και να θέτουν σαφείς προσδοκίες και στόχους στην ομάδα. Είναι δίκαιοι, μιλούν τελευταίοι και ακούν όλους χωρίς να κρίνουν. Η κριτική που δίνεται έχει τη μορφή της εποικοδομητικής ανατροφοδότησης που σε βοηθά να βελτιωθείς και όχι να στείρα κριτική που σε κουμπώνει και σε κάνει να κρυφτείς στο καβούκι σου. Οι σπουδαίοι ηγέτες θέλουν εξωστρέφεια με αποτελέσματα και όχι τυμπανοκρουσίες.

Αν ξαφνικά βρέθηκες σε αυτήν την θέση μετά από μια προαγωγή σε διοικητικό ρόλο, είναι σαφώς ένα τεράστιο επίτευγμα, που συχνά για πολλούς μπορεί η ευθύνη αυτή να φαντάζει δυσβάσταχτη. Το να είσαι επικεφαλής κάποιου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι και καλός ηγέτης.

Η καλή ηγεσία είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη στον εργασιακό χώρο. Μάλιστα το 82% των ερωτηθέντων σε μια έρευνα σχετική με την ηγεσία είπε ότι έφυγε από την εργασία που το «αφεντικό» είχε κακό στιλ διαχείρισης του προσωπικού.

ενσυναίσθηση ηγετών

Pexels

Είσαι αφεντικό ή ηγέτης; Οι διαφορές τους.

  1. Τα αφεντικά είναι πάνω από την ομάδα. Αντίθετα οι ηγέτες είναι μέρος της ομάδας. Ένα αφεντικό δεν αφιερώνει χρόνο για να γνωρίσει τους υπαλλήλους του, όπως κάνει ο ηγέτης. Τα αφεντικά θεωρούν τα μέλη της ομάδας τους υφισταμένους, ενώ οι ηγέτες εγκαταλείπουν αυτήν την ιεραρχική διάκριση και βλέπουν τα μέλη της ομάδας τους ως ίσους που όλοι συνεισφέρουν στον κοινό στόχο. Για να είσαι ηγέτης, είναι απαραίτητο να διευκολύνεις τις θετικές σχέσεις με τους υπαλλήλους σας. Γνωρίζεις ποιες είναι οι ανάγκες τους; Δημιούργησε μια κουλτούρα που ενθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία.
  2. Το αφεντικό δίνει εντολές, ο ηγέτης επηρεάζει. Αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά καθώς η «εξουσία» ενός αφεντικού προέρχεται από τη θέση του. Αντίθετα, η «εξουσία» του ηγέτη προέρχεται από την ικανότητά του να επηρεάζει τους άλλους. Δηλαδή: Το αφεντικό είναι εκεί για να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι ακολουθούν τους κανόνες, από την άλλη ο ηγέτης ενθαρρύνει τα άτομα της ομάδας να σκεφτούν μόνοι τους για να επιτύχουν τους στόχους.
  3. Το αφεντικό θα χρειαστεί να δώσει εντολές για να καθοδηγήσει τους άλλους τι να κάνουν, αλλά ένας ηγέτης μπορεί να εμπνεύσει άλλους να βρουν τον καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός, ενώ τους παρακινεί να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους.
  4. Το αφεντικό δημιουργεί υπαλλήλους, ο ηγέτης ενθαρρύνει την ομάδα να σκεφτεί έξω από το κουτί, επιτρέπει να μπει το προσωπικό στοιχείο του κάθε εργαζομένου μέσα στο κομμάτι της εργασίας του, σύμφωνα με τα δυνατά του σημεία. Ο ηγέτης δημιουργεί μακροπρόθεσμα ηγέτες. Είναι μια τεράστια ικανότητα το να αξιοποιηθούν τα ταλέντα των ατόμων με σκοπό την επίτευξη ενός κοινού στόχου.
  5. Τα αφεντικά εφαρμόζουν πειθαρχία, ενώ οι ηγέτες είναι μέντορες. Τα λάθη είναι αναμενόμενα όταν υπάρχουν άνθρωποι. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τις ατυχίες δείχνει και το είδος της ηγεσίας που ακολουθείς. Ενώ τα αφεντικά είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα ανταμοιβής και τιμωρίας για να αποθαρρύνουν την κακή συμπεριφορά, οι μεγάλοι ηγέτες κατανοούν ότι οι εργαζόμενοι επωφελούνται από την ενθάρρυνση και την καθοδήγηση. Εάν ένας εργαζόμενος αποδίδει καλά σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αυτό πρέπει να αναγνωριστεί και να συνεχιστεί ως μοντέλο.
  6. Τα αφεντικά αναθέτουν καθήκοντα ενώ οι ηγέτες εκχωρούν εξουσία. Ένα αφεντικό εστιάζει στους στόχους του τμήματός του και ακολουθεί αυστηρά το πρωτόκολλο για να επιτύχει αυτούς τους στόχους. Σκέφτεται βραχυπρόθεσμα και αναθέτει καθήκοντα στους υφισταμένους και ώστε να γίνει μια σχετική διαχείριση. Αντίθετα ο ηγέτης έχει ένα μακροπρόθεσμο όραμα μπροστά του να εκπληρώσει.

 

Μαθήματα ηγεσίας: Πώς να γίνεις ο leader που θα όλοι θέλουν να ακολουθήσουν;

Ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Αυτό μοιάζει με το αιώνιο-αναπάντητο ερώτημα της κότας και του αυγού. Σχετικά με το αν η ηγεσία είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό ή κάτι που μπορεί να μάθει κανείς, είναι κάτι που χρόνια ψάχνουν απάντηση. Σύμφωνα με την εκτενή έρευνα που έχει σημειωθεί καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι και τα δύο αυτά τα δεδομένα είναι αληθή. Σαφώς υπάρχουν κάποιες έμφυτες ικανότητες, όπως το να είσαι συνεργατικός, έξυπνος, χαρισματικός και συμπονετικός που συντελούν στο να αναδειχθούν οι επαγγελματίες σε διευθυντές, η εκπαίδευση και η εμπειρία μπορούν να μεταμορφώσουν κάποιον σε πραγματικό ηγέτη.

Πολλά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της αντοχής στο στρες, της ικανότητας ανάθεσης, της υπευθυνότητας και του σεβασμού του στιλ διαχείρισης, μπορούν και πρέπει να εκπαιδεύονται και να μαθαίνονται. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο τρόπος που εκπαιδεύτηκε ένας άνθρωπος είναι καθοριστικό στο στιλ διαχείρισης που θα αναπτύξει.

Πώς να γίνω καλός ηγέτης;

Ακόμα και αν δεν «το έχεις» μπορείς να γίνεις ένας εξαιρετικός ηγέτης. Ξεκίνησε διαβάζοντας και μελετώντας πολύ πάνω σε αυτό το κομμάτι. Φυσικά η εκπαίδευση είναι κάτι που θα σου προσφέρει πολύτιμους πόντους σε αυτό. Επιπλέον υπάρχει και το mentoring. Σε αυτές τις θέσεις είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτο το να έχεις την καθοδήγηση ενός μέντορα που μπορεί να σε υποστηρίξει και να σε καθοδηγήσει στο κομμάτι αυτό.

Ένα επίσης κρίσιμο κομμάτι είναι η ικανότητα της ενεργητικής ακρόασης, της πετυχημένης επικοινωνίας και τέλος της ενσυναίσθησης. Όλα αυτά τα συστατικά βοηθούν τον ηγέτη να έρθει πιο κοντά στα μέλη της ομάδας και να κάνουν μια εξαιρετική συνεργασία.

Μην ανησυχείς, αν σε βασανίζει αυτό το ερώτημα το αν είσαι δηλαδή αφεντικό ή ηγέτης, η ιστορία έδειξε ότι κάποιοι από τους καλύτερους ηγέτες που γεννήθηκαν ξεκίνησαν από αφεντικά!

 

Λαμπρινή Λαδά 9 December 2022

Πηγή: https://ipop.gr/mentoring/poio-einai-to-igetiko-soy-stil-afentik/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ